A stressz hatása fogainkra

2023.01.17.
stresszes-no-1200x600.jpg

Szájüregünket is veszélyezteti a folyamatos feszültség!

Amikor hirtelen – akár fizikai, akár lelki – veszélyben érezzük magunkat, akkor a testünk védekező mechanizmussal reagál. Ez tulajdonképpen a stressz, mely egy természetes válaszreakciót indít el. Azzal mindenki tisztában van, hogy a hosszú ideig fennálló stresszes életmód iszonyatosan negatív hatással van egész szervezetünkre. Ebbe sajnos beletartozik a szájüreg egészsége is. Lehetséges, hogy fogaink állapota az utolsó, amikor a stressz okozta lehetséges problémákat számba vesszük, pedig elég nagy károkat eredményezhet ezen a területen is.

Miért is olyan káros a stressz?

Hevesebben ver a szívünk, emelkedik a vérnyomásunk, gyomrunk és bőrünk erei összehúzódnak azzal a céllal, hogy a szívünk minél több tápanyagot kapjon, minél gyorsabban. Mindeközben a kortizol nevű hormon szintje is növekszik, ami az agyunk és izmaink fokozott munkájához biztosít kellő energiát. Amint a veszélyhelyzet elhárul, minden visszatér eredeti állapotába. Viszont, ha folyamatos stressznek vagyunk kitéve, akkor az maradandó károkat eredményez, hiszen szervezetünk teljesen kimerül. Elindul egy ördögi kör, amelyben a szervezet elfárad, így nem tud összpontosítani az eredeti feladataira, nem tud pihenni, és egyre nagyobb bajokkal jelzi, hogy valami nem stimmel.

Leggyakoribb probléma: a fogcsikorgatás

A folyamatos stresszhelyzet miatt igencsak gyakori jelenség a – többnyire éjszaka előforduló – fogcsikorgatás. Ennek a gyengébb verziója a fogak erősebb összenyomása, mely ugyancsak képes károkat okozni hosszabb távon. Az erős csikorgatás viszont már elég hamar fogkopáshoz és fogérzékenységhez vezethet. A fogak meg is repedhetnek, az így keletkezett mikro-repedések aztán különleges melegágyat biztosítanak a fogszuvasodásért felelős lepedékeknek. Mivel ez az állapot az egész fogazatot érintheti, így nagyon veszélyes, hiszen gyors és teljes romlást indíthat el.

A fogíny és a szájüreg állapotában bekövetkező változások

Sajnos nem csak a fogak, hanem az íny is ki van téve a stressz negatív hatásainak. Mivel a folyamatos feszültség az immunrendszer ellenállóképességét csökkenti, így a szájüregben elszaporodhatnak a baktériumok. Ettől gyakran alakulhat ki érzékenység, fogínyvérzés, illetve gyulladt állapot is. Amennyiben az ínygyulladás nem kap megfelelő kezelést, sajnos az íny sorvadása is megindulhat.

Ugyancsak fenyegető jelenség a stressz a szájüreg többi részére, a fent említett okokból. Igen gyakori kellemetlen vendég lehet ilyenkor a herpesz, illetve az ehhez hasonló, vírusos szájüregi betegségek. Az apró fekélyek, sebek és hólyagok fájdalmas pillanatokat okozhatnak evés, ivás, vagy akár beszéd közben is.

Az egész életmód megváltozhat

Stressz hatására sajnos az egész megszokott életstílusunk megváltozhat. Hajlamosak lehetünk ilyenkor az egészséges ételek helyett a gyorsabb és egyben cukrosabb megoldásokat választani, melyek alapból veszélyeztetik a fogak állapotát. Mindehhez sajnos az is gyakran társul, hogy kevesebb időt szánunk – vagy egyáltalán eszünkbe sem jut – a helyes szájhigiénia fenntartása.

Mit tehetünk stressz ellen?

Bármennyire is nehéz, nagyon fontos időben lépni, ha a stressz már olyan szinten teret nyer életünkben, hogy a fent említett problémák megjelenését eredményezi. A fogászati gondok kiküszöbölésére fantasztikus dentálhigiénes és egyéb szükséges kezelések állnak rendelkezésünkre, de ehhez elengedhetetlen a rendszeres fogászati szűrés is. A helyes szájhigiénia fenntartására akkor is törekednünk kell, amikor úgy érezzük, egyetlen percet sem bírunk már talpon maradni. A fogcsikorgatás ellen védekezhetünk speciális fogvédővel, a fájó részleteket pedig orvosolhatjuk fogorvosunk által felírt érzéstelenítővel. Mindezek mellett azonban a legfontosabb, hogy a kiváltó tényezővel, a stresszel számoljunk le, vagy legalább próbáljuk meg a lehető legkisebbre csökkenteni jelenlétét életünkben. Ez természetesen nem könnyű, de kérhetjük hozzá szakember segítségét ugyanúgy, ahogy fogaink állapotának rendbetételéhez is.

Lépj kapcsolatba velünk!

Elérhetőségek


Budapest belvárosában a 7. kerületben található impozáns fogászati rendelésünkön vája Önt dr. Kachelmann Sára szájsebész szakorvos és csapata


IDŐPONTFOGLALÁS

Telefon:
06 30 556 6000FOGÁSZATI RENDELŐ

Budapest, 7. kerület
Rottenbiller u. 5/b.
Kövess minket!

Közösségi médiaCopyright by AmonDent 2022. All rights reserved.

Amondent-footer-logo