Milyen előnyökkel jár a barázdazárás?

2023.01.10.
barazdazaras-1200x800.jpg

Ismerkedjünk meg az eljárással és pozitív hatásaival!

Gyermekek esetén hajlamosak vagyunk arra gondolni, hogy csupán akkor kell elvinni őket fogorvoshoz, ha gond van. Pedig a fogászati balesetek, az elszíneződött fogak, a fogfájás, illetve a fogszabályzó szükségessége mellett ugyanolyan fontos a rendszeres fogászati szűrés, valamint a megelőzés is. Utóbbit segíti elő a barázdazárás, mely rengeteg előnnyel kecsegtet gyermekünk fogai egészségének megőrzésében.

Mit is jelent pontosan a barázdazárás?

A hátsó maradó fogak felszínén jóval több, és sokszor mélyebb barázda található, mint a tejfogakon. Éppen ezért a kis- és nagyőrlő fogak tisztítása nehézkesebb, a szennyeződések pedig könnyebben megtapadnak. Így előfordul, hogy még helyes fogmosás mellett is fogszuvasodás indul meg a mélyebb barázdákkal tarkított fogak rágófelszínén. Barázdazárás esetén azonban ettől nem kell tartanunk!

A szóban forgó fogászati kezelés egy alapos tisztítással indul, majd a fogzománc legfelső rétegét kissé felérdesítik a jobb tapadást biztosítva. Ezután egy speciális tömőanyag segítségével zárják le az ép barázdák felületét. Ezt követően a barázdazáró anyagot legtöbbször egy kék fényű, polimerizációs lámpával kötik meg. Ugyan szóba jöhet ez a beavatkozás fiatal felnőttkorban is – ekkor általában már kiterjesztett barázdazárásról beszélünk -, de legtöbbször inkább gyermekek esetén ajánlott alkalmazni. Az a legideálisabb, amikor az új fogak előtörését követő 6 hónapon belül kerül sor az eljárásra, vagyis körülbelül a gyermek 6-7 éves korában érdemes felkeresni a fogorvost barázdazárás céljából.

A barázdazárás előnyei

A kezelésnek köszönhetően egy sima, így ezáltal könnyebben tisztítható rágófelületet kapunk. Ezzel megelőzhetjük a leggyakoribb problémákat, mint például a fent említett fogszuvasodást, illetve az azzal járó egyéb kellemetlenségeket. Tovább gondolva pedig nagyobb eséllyel kíméljük meg gyermekünket az olyan fogászati beavatkozásoktól, mint a fogtömés vagy a gyökérkezelés. Mindezeket együttvéve a barázdazárás növeli a fogak élettartamát is. Az eljárással tehát már gyermekkorban biztosíthatjuk csemeténk fogazatának egészségesebb jövőjét.

Természetes, hogy a gyermekek félnek a fogászati kezelések előtt, ám a barázdazárás nem jár semmilyen rossz élménnyel. Nincs fúrás, nincs fájdalom, és mindössze 15-20 percet vesz igénybe foganként a kezelés. Mindemellett költséghatékony megoldásról is beszélünk, hiszen, ahogy már említettük, a preventív eljárás rengeteg későbbi beavatkozástól menthet meg minden egyes kezelt fogacskát.

További pozitívumok

Nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy a gyerekek még sokkal kevésbé ügyesek és tudatosak a megfelelő szájhigiénia fenntartásában. Lehet, hogy megmossák a fogukat, de nem helyesen, emellett pedig többségük imádja az édességet, így fogaik több irányból is támadhatóak lesznek. A barázdazárás természetesen nem váltja ki a megfelelő szájápolás szükségességét, de előnyt ad a fogazat számára azzal, hogy könnyebben tisztíthatóvá teszi a felületét. Ugyancsak hatalmas segítséget jelenthet mindez, ha gyermekünk sérült akár testileg, akár szellemileg.

Lépj kapcsolatba velünk!

Elérhetőségek


Budapest belvárosában a 7. kerületben található impozáns fogászati rendelésünkön vája Önt dr. Kachelmann Sára szájsebész szakorvos és csapata


IDŐPONTFOGLALÁS

Telefon:
06 30 556 6000FOGÁSZATI RENDELŐ

Budapest, 7. kerület
Rottenbiller u. 5/b.
Kövess minket!

Közösségi médiaCopyright by AmonDent 2022. All rights reserved.

Amondent-footer-logo