Miért fontos eltávolítani a betört foggyökeret?

2023.05.22.
betort-foggyoker.jpg

Betört foggyökér keletkezhet egy sikertelen húzás, egy baleset, vagy akár nagymértékű fogszuvasodás miatt is. Bármi is áll a háttérben, nagyon fontos, hogy ezt minél hamarabb el kell távolítani, máskülönben számos egyéb kellemetlenséget tartogathat nekünk. Még sürgősebb a helyzet, ha már alapból gyulladásban van az adott fogunk. A foggyökér eltávolítás egyéb problémáktól is megóvhatja a pácienst.

Az érintett fogak eleve problémásak

Általában egy teljesen ép és egészséges fog kevésbé van kitéve annak, hogy letörjön. Nyilván egy súlyosabb baleset tekintetében ez nem mondható el, de a legtöbb esetben olyan fogakat veszélyeztet ez a lehetőség, melyek amúgy is rossz állapotban vannak. Egy gyökérkezelt, erősen szuvasodott vagy folyamatosan gyulladásban lévő fog iszonyú fájdalmakat képes generálni. Amennyiben a fog betörik, az ott maradt foggyökér ugyanolyan gócként funkcionál, és továbbra is gyulladásban tarthatja a környezetét, illetve akár egész szervezetünkre kiterjedve generálhat problémákat.

Gócbetegség a betört foggyökér miatt

A gyulladásos közeg fenntartásával a betört foggyökérnek köszönhetően a baktériumok képesek eljutni a véráramon keresztül más szerveinkhez is. Így kellemetlen és furcsa tünetek jelentkezhetnek, melyekre először talán nem is sejtjük, hogy a fogazatunkban kell keresni a választ. Amint a foggyökér eltávolítás megszabadít minket a bajok okozójától, szépen lassan minden visszaáll a helyes kerékvágásba, és megszűnnek a kellemetlenségek testünk különböző részein is, de előfordulhat, hogy ehhez antibiotikumos kezelés is kell. Az ilyen típusú gócbetegség érintheti a bőrünket, a vesénket, a vastagbél területét, illetve szemeinket is, de gyakran utalhat rá a fáradékonyság, az alvászavar, valamint a haj hullása is. Érdemes tehát ezeket megelőzni, és minél hamarabb megszabadulni a betört foggyökértől.

A foggyökér eltávolítása

A betört foggyökér eltávolítása egy szájsebészeti eljárás, mely helyi érzéstelenítésben történik, így nem jár fájdalommal. A beavatkozás során speciális szájsebészeti eszközökkel nyitják meg a foggyökér területét. Mindez még gyorsabb és precízebb munkát tesz lehetővé, megkímélve ezzel a pácienseket is a hosszadalmas vagy kellemetlen megpróbáltatásoktól. A foggyökér eltávolítása után következik a seb kitisztítása, valamint a gyulladt szövetektől is elbúcsúzhatunk. Így biztosak lehetünk benne, hogy a kínzó fájdalmakat és duzzanatokat okozó gyulladás már nem tér vissza többé az adott terület tekintetében.

Bármi is okozza tehát a betört foggyökeret, sokkal jobban tesszük, ha minél előbb megszabadulunk tőle. Így megkímélhetjük magunkat számos kellemetlenségtől, melyek akár hosszan is képesek lennének megkeseríteni mindennapjainkat.

Lépj kapcsolatba velünk!

Elérhetőségek


Budapest belvárosában a 7. kerületben található impozáns fogászati rendelésünkön vája Önt dr. Kachelmann Sára szájsebész szakorvos és csapata


IDŐPONTFOGLALÁS

Telefon:
06 30 556 6000FOGÁSZATI RENDELŐ

Budapest, 7. kerület
Rottenbiller u. 5/b.
Kövess minket!

Közösségi médiaCopyright by AmonDent 2022. All rights reserved.

Amondent-footer-logo