Mire figyeljünk bölcsességfog eltávolítás után?

2023.06.05.
bolcsessegfog-eltavolitas-utan.jpg

Korábbi bejegyzésünkben azt részleteztük, hogy milyen problémákat okozhat a bölcsességfog. A kínzó kellemetlenségek kivédéséhez, illetve megszüntetéséhez a bölcsességfog eltávolítása jelenti a megoldást. Azonban a legtöbb esetben – főként a műtéti beavatkozást követően – kell idő a felépüléshez is. Ezt az időszakot könnyíthetjük meg azzal, ha odafigyelünk néhány részletre és betartjuk a fogorvosunk tanácsait. A bölcsességfog eltávolítás után érdemes betartani az alábbiakat!

Enyhítsük a jelentkező tüneteket!

A bölcsességfog helyén képződő seb és véralvadék természetes velejárója a gyógyulási folyamatnak, ezért nem szabad nyelvünkkel vagy ujjunkkal piszkálni. Felejtsük el az öblögetést és szívogatni se kezdjük a területet. Ugyancsak kerülendő a szívószál alkalmazása. Fogmosáskor szintén figyeljünk arra, hogy ne érjünk a fogkefével a sebhez. Viszont a rendszeres és alapos fogtisztítást nem szabad kihagyni, hiszen a fokozott szájhigiénia fenntartása nagyon fontos. Ezt azonban inkább puha fogkefével tegyük meg. A seb környékét viszont fültisztító pálcikával lehet tisztítani.

Lehetséges, hogy a beavatkozás után duzzanat vagy akár az arc feldagadása is jelentkezhet. Ilyen esetekben enyhíthetünk a kellemetlenségen hűtőtasakos jegeléssel. Ennél a folyamatnál fontos, hogy 5 perc jegelést követően tartsunk 15 perc szünetet legalább! Amennyiben lila foltok is megjelennek, a fekete-nadálytő krém csodákat tehet. A pár napig jelentkező fájdalmak esetén pedig nyugodtan alkalmazhatunk olyan fájdalomcsillapítókat, melyeket eleve tartunk otthon. Néhány esetben szájzár is előfordulhat, melyre a finom masszírozás jelenthet gyógyírt.

Étkezésre és italfogyasztásra kiterjedő tanácsok

Amíg az érzéstelenítő hatása tart, érdemes semmit sem fogyasztani, még vizet sem, mert könnyen félre nyelhetünk, vagy megharaphatjuk a szánkat/nyelvünket. Ezt követően azonban már csak pár szabályt kell betartani ahhoz, hogy minél gyorsabb legyen a gyógyulás. Néhány napig érdemes kerülni az élőflórás, vagyis a nyers tejtermékek fogyasztását, tehát nem jó ötlet például egy joghurttal indítani az étkezésünket. Főzéshez természetesen használhatjuk a megszokott készítményeket. Szintén ki kell iktatnunk egy ideig az étrendünkből a magvas-, mákos-, illetve diós ételeket, ahogy a pattogatott kukoricát, a rizst, a szezámmagot, valamint a gabonapelyhet is. Emellett legalább egy héten át kerülni kell a szénsavas, illetve az alkoholos italok fogyasztását. Ha már az alkoholnál tartunk – bár nem az étkezéshez tartozik -, meg kell említeni azt is, hogy ugyancsak fontos lenne mellőzni a dohányzást legalább az első hétben.

Egyéb javaslatok a bölcsességfog eltávolítása utáni időszakra

A fentieken túl érdemes kifejezetten sokat pihenni ahhoz, hogy az érintett terület minél hamarabb regenerálódjon, és minél kevesebb fájdalommal járjon a felépülés. Éppen ezért a sportolást is tanácsos egy ideig felfüggeszteni. A nehéz fizikai munkákat, valamint a házimunka fárasztóbb részeit is kerülni kell, és amennyiben szükséges, inkább kérjünk ezekhez segítséget! Ugyancsak nem ajánlatos hajolgatni sem. A szaunát, valamint a forró fürdőzést is jobb, ha kihagyjuk egy darabig a programunkból, ezek egyáltalán nem tesznek jót a gyógyulás időszakában. Emellett pedig kerülni kell a huzatot, valamint a légkondicionáló sem tesz jót.

Amennyiben kezelőorvosunk úgy látja jónak, akkor lehetséges, hogy a bölcsességfog eltávolítás után felír nekünk egy antibiotikum kúrát. Ebben az esetben nagyon fontos, hogy a megfelelő adagot a megfelelő ideig beszedjük, hiszen csak így érhetjük el a kívánt hatást.

Ne ijedjünk meg, ha a műtött területen kiálló részeket érzünk nyelvünkkel! Ezek a fogágy részei, melyek szépen lassan az íny alá kerülnek és elsimulnak majd. A bölcsességfog helyén érzékelhető üreg ugyancsak átmeneti jelenség, 4-6 hónapon belül már nyoma sem lesz.

Felső bölcsességfog eltávolítása esetén csak óvatosan, illetve egyes esetekben egyáltalán nem lehet orrot fújni. Természetesen a fogorvos jelzi, amennyiben figyelni kell erre.

Lépj kapcsolatba velünk!

Elérhetőségek


Budapest belvárosában a 7. kerületben található impozáns fogászati rendelésünkön vája Önt dr. Kachelmann Sára szájsebész szakorvos és csapata


IDŐPONTFOGLALÁS

Telefon:
06 30 556 6000FOGÁSZATI RENDELŐ

Budapest, 7. kerület
Rottenbiller u. 5/b.
Kövess minket!

Közösségi médiaCopyright by AmonDent 2022. All rights reserved.

Amondent-footer-logo