Okok a fogfájás hátterében

2023.08.28.
fogfajas.jpeg

Mitől jelentkezhet fogfájás?

Sajnos még azok életében is beköszönt olykor-olykor a fogfájás, akik mindent megtesznek az egészséges szájüregért és fogakért. Tény, hogy az egyik legkellemetlenebb fájdalomról beszélünk, és sokszor megelőzhető lenne a probléma, de vannak olyan esetek, amikor rajtunk kívülálló ok áll a háttérben.

Leggyakoribb esetek

A fogfájásnak elég szerteágazó okai lehetnek. Természetesen a legfontosabb lépés, hogy felkeressük fogorvosunkat, akinek segítségével kideríthető, hogy mitől indult útjára ez a kezdetben csak kellemetlen, majd akár egyre inkább kínzó érzés. A bölcsességfog tekintetében persze mindenki rájön, hogy mi okozza a problémát, a többi fog esete azonban már más kérdés. A fog növekedésén kívül – akár gyermeki fogzásról, akár a már említett bölcsességfogról van szó – az egyik leggyakoribb ok a fogszuvasodás. További fájdalmakat jelent, ha ez az ínyre is kiterjedő gyulladásokat idéz elő. A fogínygyulladás ráadásul nem csak fogfájással, hanem vérző fogínnyel is társul.

Fogszuvasodás és egyéb okok

A fog szuvasodását, valamint a fogíny gyulladását a nem helyes és alapos szájhigiénia okozza leginkább, így legtöbb esetben tehetünk ellene, hogy egyáltalán kialakuljanak. Amennyiben rendszeresen eljárunk fogkő eltávolításra, fogászati kontrollra, emellett pedig nagy hangsúlyt fektetünk a fogaink tisztán tartására minden egyes nap, akkor nem igazán kell félnünk ettől a problémától. Ugyancsak okozhat fogfájást, ha valaki éjszaka csikorgatja a fogait, vagy sokszor szorítja össze fogazatát például stresszes helyzetekben. Ilyen esetekben persze a fő gondot kell orvosolni ahhoz, hogy fogaink is megússzák a további kellemetlenségeket.

Túlterhelt fogazat a fájdalom hátterében

Amennyiben egyenetlen terhelés nehezedik a fogainkra, az hirtelen előtörő fájdalmakat képes okozni. Ezt kiválthatja egy a kelleténél magasabb fogtömés, vagy nem jól illeszkedő korona is. Mivel sajnos az érzéstelenítőknek köszönhető zsibbadt állapotban nem mindig érzékeljük tökéletesen, hogy a fogtömésünkkel kényelmetlen lesz majd harapni, előfordulhat, hogy túl magas marad a tömés. Ugyanez igaz az újonnan behelyezett koronára is, melynél lehetséges, hogy nem vagyunk képesek a fogorvosi rendelőben a természetes összezárásra, így csak otthon derül ki a probléma, amikor éles helyzetben használjuk fogainkat. A magasság korrigálása után ez a fogfájdalom azonnal meg is szűnik.

Fogágybetegség okozta fogfájás

A más néven paradontitiszként is ismert probléma tulajdonképpen egy idült gyulladásos folyamat, mely a fogat tartó szövetek megbetegedését idézi elő. Ugyancsak jelentkezhet nem megfelelően ápolt fogazat esetén, de sajnos akkor is megkeserítheti mindennapjainkat, ha közben mindent megteszünk az egészséges fogakért. Sok esetben ugyanis valamilyen háttérbetegség okozza a gócos gyulladást, ami lehet például valamilyen hormonális probléma, cukorbetegség, vagy súlyos vitaminhiány is.

Fogérzékenység

A fogfájás érzékenység formájában is jelentkezhet, melyet általában a sérült fogzománc számlájára írhatunk. Ez mindig hirtelen fellépő és nagyon intenzív fájdalom. Hideg vagy éppen forró italok, valamint édességek fogyasztásakor kíméletlen erővel törhet ránk, tipikusan éles nyilallásként. Fogorvosunk természetesen ilyen esetekben is rendkívül jó tanácsokkal lát el minket. Ha ezeket betartjuk, akkor nagy valószínűséggel búcsút mondhatunk a kellemetlen fájdalomnak.

Bármilyen oknál fogva tapasztaljuk a fogfájást, fontos, hogy minél hamarabb, már az első jeleknél kérjünk szakértő segítséget. Ezzel megelőzhetjük a nagyobb bajt. Természetesen mindemellett fontos tudnunk azt is, hogy milyen lehetőségeink vannak a fogfájás csillapítására.

Lépj kapcsolatba velünk!

Elérhetőségek


Budapest belvárosában a 7. kerületben található impozáns fogászati rendelésünkön vája Önt dr. Kachelmann Sára szájsebész szakorvos és csapata


IDŐPONTFOGLALÁS

Telefon:
06 30 556 6000FOGÁSZATI RENDELŐ

Budapest, 7. kerület
Rottenbiller u. 5/b.
Kövess minket!

Közösségi médiaCopyright by AmonDent 2022. All rights reserved.

Amondent-footer-logo