Mit lehet és mit nem foghúzás után?

2023.07.20.
foghuzas-utan-kerdesek-1200x788.jpg

A leggyakrabban előforduló kérdésekre kerestük a megfelelő válaszokat

Talán mindenki ismeri a mondást: „mintha a fogamat húznák!” Bár a foghúzás ma már egyáltalán nem ad alapokat ehhez – a régi eljárásokkal ellentétben -, mégis van egy gombóc az ember torkában, mikor erre készül, ahogyan sok kérdés is kavarog a fejében. Foghúzás után nagyon sokat tehetünk azért, hogy gyorsabb és kellemetlenségektől mentes legyen a felépülés. Éppen ezért nagyon fontos beszélni azokról a folyamatosan előbukkanó kérdésekről, melyekre mindenki keresi a válaszokat.

 1. Mikor és mit lehet enni/inni foghúzás után?

  Nagyon fontos, hogy amíg az érzéstelenítő hatását érezzük, nem szabad sem enni, sem inni. Viszont, amint az kimegy belőlünk, elsősorban vizet kell inni a megfelelő folyadékbevitelt figyelembe véve. Koffeintartalmú, alkoholos, valamint szénsavas italokat nem ajánlott fogyasztani pár napig, valamint a forró italokat és leveseket is mellőzni kell.

  Lehetséges, hogy nem is nagyon lesz étvágyunk egy darabig foghúzás után, azonban a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás kiemelten fontos része a regenerálódásnak. A megfelelő étrend ilyenkor inkább puha, ezzel együtt mindenképp tápláló és tele van vitaminnal, ásványi anyagokkal. Puhára főzött zöldségeket, krémleveseket bátran fogyaszthatunk, de itt is ügyeljünk arra, hogy az étel ne legyen forró! Kerülni kell viszont az apró szemű, magvas, keményebb ételeket. A roppanós kenyérhéj, a mogyoró vagy a málna nem a legjobb választás egy darabig.

 2. Foghúzás után lehet tejet/tejterméket fogyasztani vagy sem?

  Bár ez a kérdés szorosan kapcsolódik az elsőhöz, mégis érdemes külön pontban beszélni róla. Ugyanis többféle – de leginkább a tejtermékeket tiltó – véleménnyel lehet találkozni, így még mindig sokan tanácstalanok. Foghúzás után valóban érdemes kerülni a tej és tejtermékek fogyasztását, de főként a nyers termékeket kell kiiktatni egy időre az étrendünkből. Tulajdonképpen úgy is mondhatnánk, hogy az élőflórát tartalmazó ételekre szükséges nemet mondani, azonban főzve ezek egyáltalán nem okoznak problémát. Erre jó, ha legalább egy hétig odafigyelünk.

 3. Foghúzás utáni dohányzás

  Lehetséges, hogy nagyon nehéz megállni, mégis foghúzás után egy-két napig, de legalább 24 óráig jobb, ha nem gyújtunk rá. Természetesen minél kevesebbet dohányzunk utána is, annál jobb, ezzel ugyanis elősegítjük a gyorsabb gyógyulást. A foghúzást követően egy vérömleny keletkezik a fog helyén lévő sebben. Amennyiben ez idő előtt kiesik a helyéről, az sokkal hosszabb regenerálódást és kellemetlen fájdalmakat eredményezhet. A dohányzás, valamint a seb szívogatása, öblögetése sajnos elősegíti a véralvadék elmozdulását, ezért ezeket a tevékenységeket kerülni kell. Ezen felül a nikotin megemelheti a vérnyomást, valamint szűkíti az ereket, ami szintén negatív hatással van a sebgyógyulásra.

Amennyiben betartjuk a fent leírt tanácsokat, akkor egy héttel, de legkésőbb 10 nappal a foghúzást követően visszatérhetünk megszokott életvitelünkhöz, magunk mögött hagyva minden kellemetlenséget. Érdemes kivárni ezt az időt, és engedni a sebnek, hogy megfelelően begyógyuljon.

Lépj kapcsolatba velünk!

Elérhetőségek


Budapest belvárosában a 7. kerületben található impozáns fogászati rendelésünkön vája Önt dr. Kachelmann Sára szájsebész szakorvos és csapata


IDŐPONTFOGLALÁS

Telefon:
06 30 556 6000FOGÁSZATI RENDELŐ

Budapest, 7. kerület
Rottenbiller u. 5/b.
Kövess minket!

Közösségi médiaCopyright by AmonDent 2022. All rights reserved.

Amondent-footer-logo