Foghúzás utáni fájdalom, mire készüljünk?

2023.07.24.
foghuzas-utani-fajdalom-kontroll-1200x801.jpg

Várható kellemetlenségek és esetleges fájdalmak foghúzás után

Előző cikkünkben azzal foglalkoztunk, hogy foghúzást követően milyen szabályokat érdemes betartani a gyorsabb gyógyulás érdekében, már ami az evést, az ivást és a különböző szokásokat illeti. Most egy másik olyan sarkalatos tényezőről lesz szó, mely mindenkit érinthet, aki foghúzásra készül: milyen mértékű fájdalmakra lehet számítani az eljárás után, és pontosan mennyi ideig normális mindez?

A foghúzás utáni fájdalom és kezelése

A foghúzás maga – mivel helyi érzéstelenítésben zajlik – nem fájdalmas, ám a gyógyulás időszakában, főként annak az elején számítanunk kell némi fájdalomra. A kezelt terület be is dagadhat, sőt, akár kívül, az arcbőrünkön is megjelenhetnek lila foltok. Ez teljesen természetes, és a regenerálódás velejárója, de mindegyik probléma eltűnését lehet segíteni. A fájdalmak általában olyan mértékűek, hogy a szokásos fájdalomcsillapító alkalmazása elegendő. Ezen felül sokat segíthetünk hűtőtasakos jegeléssel, mely a duzzanatot lejjebb viszi és szintén jó a fájdalmak enyhítésére. Ezen a ponton figyelnünk kell arra, hogy egyhuzamban csak 5 percig tartsuk a jéghideg tasakot magunkon, majd mindig hagyjunk legalább 15 perc szünetet a következő jegelésig. A foltokra pedig egyes krémek jelenthetnek gyorsító megoldást, például a fekete nadálytőkrém erre tökéletes.

Meddig normális a foghúzást követő fájdalom?

Egyes esetekben foghúzás után lüktető fájdalm tapsztalható a foghúzás helyén, de még ez is teljesen természetes. Azonban ennek a fájdalomcsillapítók hatására enyhülnie kell, illetve pár nap alatt meg kell szűnnie a kellemetlen érzésnek. Amennyiben a foghúzás utáni fájdalom egy hétnél tovább is elhúzódik, akkor mindenképp fel kell keresnünk fogorvosunkat, kontrollvizsgálat céljából. Általános esetben azonban a fent leírt módszerek segítségével a beavatkozást követő, kicsit fájdalmasabb időszakot pár nap, maximum egy hét múlva már magunk mögött tudhatjuk.

Szomszédos fogaknál jelentkező fájdalom

Az is elképzelhető, hogy a foghúzást követően fájdalom, illetve érzékenység jelentkezik a szomszédos, vagy akár több fogunknál is. Ne ijedjünk meg, ez egy teljesen normális szituáció, hiszen ilyenkor a szervezet egy traumán esik át, és a foghúzás ugyanúgy hatással lehet az eltávolított fog közvetlen környezetére is. A szomszédos fogak területén érzett fájdalomra ugyancsak eredményesen alkalmazhatók a megszokott fájdalomcsillapító készítmények, 1-2 nap elteltével pedig el is múlik ez a kellemetlenség.

A foghúzás utáni fertőzés jelei

Amennyiben a fájdalom nem múlik el, sajnos lehetséges, hogy valamilyen fertőzés áll a háttérben. Ez igen sokszor csonthártyagyulladás formájában keseríti meg az életünket. Ezt olyan baktériumok okozzák, melyek eljutnak egészen a csonthártyáig a kihúzott fog után maradt seben keresztül. A foghúzás utáni csonthártyagyulladás lehet száraz, ilyenkor pirosság és fennmaradó, sokszor igen erős fájdalom jelzi a problémát. Amennyiben gennyes csonthártyagyulladásról van szó, akkor viszont ezek mellé társulhat gennyes tályog és ezzel járó rossz szájíz is. Láz mindkét esetben jelentkezhet. Amennyiben tehát nem múlik a fájdalom foghúzás után, inkább erősödik, érdemes minél hamarabb kontrollra jelentkezni, hiszen a fertőzés és hozadékai mielőbbi kezelést igényelnek. Legtöbb esetben mindez azonban elkerülhető, ha foghúzás után a leírt tanácsokat betartjuk.

Lépj kapcsolatba velünk!

Elérhetőségek


Budapest belvárosában a 7. kerületben található impozáns fogászati rendelésünkön vája Önt dr. Kachelmann Sára szájsebész szakorvos és csapata


IDŐPONTFOGLALÁS

Telefon:
06 30 556 6000FOGÁSZATI RENDELŐ

Budapest, 7. kerület
Rottenbiller u. 5/b.
Kövess minket!

Közösségi médiaCopyright by AmonDent 2022. All rights reserved.

Amondent-footer-logo