A veszélyes fogínygyulladás

2022.07.18.
fogfajas-inygyulladas.jpeg

Bár a kezdődő fogínygyulladás akár tünetmentes is lehet, így nehéz észrevenni, sajnos a későbbiek folyamán akár komoly szövődményeket is okozhat, amennyiben nem kapjuk meg a megfelelő kezelést. Ehhez persze nem árt tudni, milyen tünetek jelezhetik a problémát. Most körbejárjuk éppen ezért, hogy mi okozhatja a fogíny gyulladását, illetve milyen jelekre érdemes odafigyelni.

A fogínygyulladás kialakulásáért elsősorban a nem megfelelő szájhigiénia a felelős. Amennyiben a fogaink nem kapják meg a megfelelő gondoskodást, idővel plakk alakul ki rajtuk, mely egy nagyon ragadós anyag, könnyen megtapad a fogak felszínén és tele van baktériummal. Ezek a baktériumok pedig olyan méreganyagokat termelnek, melyek megtámadják és irritálják a fogínyt is.

További problémákat okozhat, ha létrejön a fogkő, melyet nem tudunk fogkefe segítségével eltávolítani. Ezen már csak a fogászati rendelőben végzett fogkő eltávolítás tud segíteni, melyet szintén érdemes évente, szükség esetén akár félévente elvégeztetni, fogaink és ínyünk egészsége érdekében. Ha nem tesszük ezt meg kellő rendszerességgel, akkor a fogkő még inkább irritálhatja a fogínyt, ezért nagyobb kellemetlenségekkel is számolhatunk. A gyulladás súlyosbodása fogágybetegséghez is vezethet.

A ínygyulladás megelőzhető!

Amennyiben megfelelő fogmosási technikával, kellő – napi többszöri – rendszerességgel tisztítjuk a fogainkat, akkor elkerülhet minket az ínygyulladás problémája. A fogmosást ezen kívül érdemes fogselyemmel kiegészíteni, valamint a fogközök alapos tisztításához használhatunk kifejezetten erre alkalmas kefét. Az alapos tisztítással a fogunkra tapadó plakk eltávolítható, így további gondokra sem kell számítanunk. Természetesen ezen felül ugyancsak fontos része a megelőzésnek a rendszeres fogászati szűrés, melynek alkalmával bárminemű problémára időben fény derülhet.

Sajnos vannak olyan hajlamosító tényezők azonban, melyek megfelelő szájhigiénia mellett is növelik az ínygyulladás kialakulásának esélyét. Többek között megemlíthető itt a legyengült immunrendszer, egyes gyógyszerek alkalmazása, ahogy bizonyos vírusos és gombás fertőzések megjelenése is. Ugyancsak ide sorolhatók még a hormonális változások, de sajnos az idősödés és a dohányzás is elősegíti a fogínygyulladást.

nő fogínygyulladást mutat a felső fogakon

Milyen tünetekre figyeljünk oda, és mit lehet tenni a fogínygyulladás ellen?

Az ínygyulladás első jeleiként azt tapasztalhatjuk, hogy az íny színe sötétebb, pirosabb lesz, ezen felül megduzzadhat, és gyakran vérezhet is fogmosás közben. Bármelyik tünet jelentkezik, minél hamarabb érdemes felkeresni a fogorvosi rendelőt, hiszen csak professzionális kezeléssel lehet segíteni a fogíny gyulladásán. Ahogy már fentebb említettük, legtöbb esetben a fogkő eltávolítására van szükség, melynek köszönhetően nem csak a fogkőnek inthetünk búcsút, hanem fogaink polírozásával az eljárás után sokáig könnyebb lesz fogazatunk tisztítása is. Ezen felül kezelőorvosunktól elsajátíthatjuk a helyes fogmosási- és egyéb fogápolási technikákat is, ami kiemelten fontos a jó szájhigiénia fenntartásához. Ehhez pedig a rendszeres kontroll is elengedhetetlen.

Lépj kapcsolatba velünk!

Elérhetőségek


Budapest belvárosában a 7. kerületben található impozáns fogászati rendelésünkön vája Önt dr. Kachelmann Sára szájsebész szakorvos és csapata


IDŐPONTFOGLALÁS

Telefon:
06 30 556 6000FOGÁSZATI RENDELŐ

Budapest, 7. kerület
Rottenbiller u. 5/b.
Kövess minket!

Közösségi médiaCopyright by AmonDent 2022. All rights reserved.

Amondent-footer-logo