Az intenzív fájdalommal járó fogtályog kezelése

2023.04.24.
fogtalyog-kezeles.jpg

Egy kellemetlen és kínzó vendég a szájban

A fogfájás és az ehhez kapcsolható egyéb kényelmetlenségek mindenki számára vészcsengőt kongatnak: valamit tennünk kell! Azonban nem mindenki teszi meg a megfelelő lépéseket, ugyanis még mindig sokan kapkodják be ilyenkor vég nélkül a fájdalomcsillapítókat, bízva abban, hogy a probléma helyre jön idővel. A fogtályog esetében néha még fel is csillanhat a remény – amennyiben a tályog magától ürül -, ez azonban téves utakra vezetheti a pácienseket, és súlyos következményei lehetnek!

Mikor gyanakodhatunk fogtályogra?

Több ok is állhat a fogtályog kialakulásának hátterében, de minden esetben a fog gennyes gyulladásáról, illetve a gyulladásnak köszönhetően keletkezett gennygócról beszélünk. Ez pedig intenzív fájdalommal, kellemetlen és kínzó feszítéssel együtt teszi tönkre közérzetünket és mindennapjainkat. Mindemellett sok esetben kíséri a jelenséget duzzanat, ami akár az ínyen, akár az egész arcunkon észrevehető. Többször okoz a fogtályog hőemelkedéses, vagy lázas állapotot is, hiszen a gyulladásra szervezetünk így reagálhat. Alapjában véve már egyetlen tünet megjelenése is elegendő ahhoz, hogy észrevegyük a bajt, de a panaszok halmozott jelentkezése még inkább cselekvésre kell, hogy sarkalljon. Ilyenkor minél hamarabb muszáj felkeresnünk egy megbízható fogorvost, aki azonnal diagnosztizálja a problémát, és megfelelő kezelést biztosít számunkra.

Milyen kezelések jöhetnek szóba?

Attól függően, hogy mi okozta a fogtályog megjelenését, illetve, hogy mennyire hamar csíptük nyakon a bajt, a tályog kezelésére orvosunk többféle lehetőség közül választhat. Előfordulhat például, hogy az adott fogunkon egy gyökérkezelés vagy gyökércsúcs rezekció is segít, de sajnos az is elképzelhető, hogy nem lehet megmenteni a fogat, és foghúzásra kerül sor. Amennyiben a fogtályog állapota súlyos, akkor szükség lehet műtéti beavatkozásra. A tályog szájsebészeti megnyitása és eltávolítása, vagyis az incisió egy pici vágással jár, melyen keresztül a minket kínzó genny ki tud ürülni. Amennyiben mindezt nem szakszerűen és műtéti körülmények között végzik, az hatalmas kockázatokat vonhat maga után, így hasonló kezelést otthoni körülmények között semmi esetre sem szabad házilag kipróbálni!

Téves megkönnyebbülés: ha kifakad a fogtályog

Sok esetben a felgyülemlett genny magától is ürülni kezd ott, ahol épp utat talál magának. Ez átmenetileg megkönnyebbülést okozhat a páciensnek, hiszen a duzzanat visszább húzódik, vagy akár el is tűnik, valamint az érintett fog is kevésbé fáj. Ez azonban csak ideiglenes állapot, és csupán rövidtávon érezhetjük a pozitív változásokat. Nem szabad ilyenkor tehát hátra dőlni és megnyugodni, a probléma ugyanis nem képes megoldódni magától. Amennyiben nem kapja meg a gennyes fog a megfelelő és szakszerű kezelést, a tályog újra fel fog telni, hozva magával az összes kellemetlen és fájdalmas tünetet. Ez csak idő kérdése, hogy mikor történik meg, ezért jobb, ha nem halogatjuk a fogorvos felkeresését.

Lépj kapcsolatba velünk!

Elérhetőségek


Budapest belvárosában a 7. kerületben található impozáns fogászati rendelésünkön vája Önt dr. Kachelmann Sára szájsebész szakorvos és csapata


IDŐPONTFOGLALÁS

Telefon:
06 30 556 6000FOGÁSZATI RENDELŐ

Budapest, 7. kerület
Rottenbiller u. 5/b.
Kövess minket!

Közösségi médiaCopyright by AmonDent 2022. All rights reserved.

Amondent-footer-logo