Mikor nem ajánlott a fog implantátum?

2023.04.17.
fog-implantatum-1.jpg

A fogászati implantátum rendkívül jó választás, ha a fogak pótlásáról beszélünk, és akár különleges eseteket is orvosolni tud. Már beszéltünk a legfőbb előnyökről, és megválaszoltuk a leggyakoribb kérdéseket is. Most azt nézzük meg, mikor nem ajánlott a fogászati implantátum alkalmazása. Sajnos léteznek olyan tényezők ugyanis, melyek egyeseknél kizárják ezt a lehetőséget, és más megoldáshoz kell folyamodni.

Amikor ellenjavallt a fog implantátum

1. Ha betegség húzódik a háttérben

Amennyiben a páciens egészségi állapota fenyegeti a fogászati implantálást követő gyógyulást, akkor egyértelműen ellenjavallt a beavatkozás. Ez legtöbbször olyan súlyosabb betegségek fennállásakor kerül szóba, mint például a véralvadási zavarok, a kezeletlen cukorbetegség, egyes idegrendszeri problémák, illetve pszichés zavarok, valamint autoimmun-, vagy daganatos megbetegedések esetén. Ugyancsak meg kell itt említeni a tartósan fennálló máj-, illetve vesebetegséget is, de abban az esetben is úgy dönt a kezelőorvos, hogy nem vág bele az eljárásba, ha a szervezetben vagy a szájüregben gyulladásos folyamatok észlelhetők. A szív- és érrendszeri panaszok szintén akadályt jelenthetnek.

2. Nem megfelelő szájhigiénia

Ahhoz, hogy fogászati implantátummal lehessen megoldani a foghiányok okozta problémákat, egyszerűen elengedhetetlen, hogy szájüregünk állapota kifogástalan legyen. Rossz és elhanyagolt szájhigiénia mellett ugyanúgy veszélyben forogna a gyógyulás, éppen ezért nem csak implantálás előtt, hanem a beavatkozást követően is kiemelten fontos törődni a fogak és egész szájüregünk tisztán tartásával. Amennyiben nincs meg ez a háttér, abban az esetben először rendbe kell tenni ezt a részletet – ide tartozik például a szuvas fogak ellátása, a gyulladt íny kezelése stb. -, és csak utána kerülhet szóba a fogászati implantátum.

3. Rossz szokások

Muszáj szót ejtenünk arról is, hogy az olyan rossz szokások, mint a túlzott alkoholfogyasztás, valamint az erős dohányzás, szintén veszélyeztetik a fogászati implantálás sikerességét. Mivel ezek egyértelműen hátráltatják a gyógyulás folyamatát, ezért mindenképpen mérlegelni kell, hogy érdemes-e ezt a megoldást választani. Ellenkező esetben az olyan előnyök, mint például a tartósság, nem tudnak érvényesülni. Amennyiben úgy érezzük, képesek vagyunk változtatni megszokott életvitelünkön fogaink egészségéért és szépségéért, akkor természetesen számunkra is tökéletes lehet ez a megoldás.

4. Nem kielégítő alapok

Ennél a pontnál főként az elégtelen csontmennyiséget kell megemlíteni, amelybe egyszerűen nem helyezhető fog implantátum. Ez akkor fordul elő, ha a hiányzó fog elvesztése után túl sok idő telik el, ugyanis a csontos fogmeder térfogata lassan, de folyamatosan csökken. Ahhoz, hogy egy ilyen helyzetben lévő páciens mégis implantátumot kaphasson, első körben csontpótlásra van szükség. Igen ritkán, de akadnak olyan esetek is, amikor az arcüreg túlságosan közel helyezkedik el a csonthoz, ahová az implantátum kerülne. Ilyenkor ugyancsak ellenjavallt az eljárás, illetve lehetőség van az arcüreg megemelésére, ami kizárja, hogy probléma lépjen fel az implantátum beültetésekor.

5. Életkori tényezők

A fogászati implantátum behelyezésének felső életkori határa nincs, így még idősebb korban is érdemes belevágni. Alsó korhatárral viszont számolnunk kell, melynek oka, hogy a még fejlődésben lévő csontozatba nem ültethető implantátum. Amint az állkapocs eléri a végső formáját – ami nagyjából 18 éves korra tehető -, már nyugodtan igényelhető a beavatkozás.

Bármelyik csoportba is tartozunk, nem szabad elkeserednünk, hiszen azok számára is többféle megoldás áll rendelkezésre, akik nem élhetnek a fogászati implantátum kínálta lehetőséggel.

Lépj kapcsolatba velünk!

Elérhetőségek


Budapest belvárosában a 7. kerületben található impozáns fogászati rendelésünkön vája Önt dr. Kachelmann Sára szájsebész szakorvos és csapata


IDŐPONTFOGLALÁS

Telefon:
06 30 556 6000FOGÁSZATI RENDELŐ

Budapest, 7. kerület
Rottenbiller u. 5/b.
Kövess minket!

Közösségi médiaCopyright by AmonDent 2022. All rights reserved.

Amondent-footer-logo