Milyen betegségek lapulhatnak a fogászati problémák mögött?

2022.08.11.
szajureg-vizsgalat.jpg

Bár önmagában is elég nagy kellemetlenséget jelent, amikor szájüregünkben valamilyen probléma üti fel a fejét, mégis nem árt, ha sokszor még alaposabban kivizsgáltatjuk magunkat. Első lépésként egyértelműen a fogorvosi rendelőt kell felkeresnünk, azonban ha a kezelőorvos úgy látja, hogy más gondra is utalhat a panaszunk, ne késlekedjünk a további vizsgálatokkal!

Számos olyan belgyógyászati betegség létezik, melynek első tünetei a szájüregben jelennek meg. Ahhoz, hogy mindenre fény derülhessen, egyes esetekben a kezelőorvosnak alapos és több tényezőre kiterjedő munkát kell végeznie, külön figyelmet szentelve például a szájnyálkahártya vizsgálatára. Ezen kívül továbbküldhet minket laborvizsgálatokra, illetve egyéb szakemberekhez – például bőrgyógyászhoz, gasztroenterológushoz, belgyógyászhoz -, hogy egyéb betegségekre is fény derülhessen, vagy kizárhassuk azokat.

De pontosan milyen betegségek is állhatnak a háttérben?

Vegyük például az ínyvérzés problémáját, melyet legtöbbször a nem megfelelő szájhigiénia okoz. Egyes esetekben ugyanis hiába tisztítjuk rendszeresen és jól fogainkat, mégis előfordul ez a kellemetlen jelenség. Az íny gyakori vérzését elősegítheti vitaminhiány, de hormonális változások is állhatnak a háttérben. Ugyancsak szóba jöhet a cukorbetegség, illetve a véralvadási zavar. Természetesen ilyen esetekben nem csak a szájüregben fordulnak elő jelek, melyek mutatják, hogy valami probléma van szervezetünkben.

Sajnos azonban ennél még súlyosabb – legrosszabb esetben daganatos – betegségre is gyanakodhatunk, amennyiben a szájüreget érintő problémák – például nehéz nyelés, fájdalmas-, illetve fájdalmatlan, ám nem gyógyuló sebek a szájban – egyéb, a test különböző pontjain megjelenő tünetekkel együtt jelentkeznek. Ilyen esetekben szintén nagyon fontos, hogy több szakterület együttes munkájával próbáljunk minél hamarabb fényt deríteni a kiváltó okokra, hogy időben megkapjuk a megfelelő kezeléseket.

Ismeretlen eredetű és autoimmun betegségek

Aki olyan betegségben szenved, melynek eredete és kiváltó oka nem pontosan meghatározható, gyakran észlelhet magán fogászati tüneteket is. Ugyanez elmondható egyes autoimmun betegségek tekintetében is. Ilyenkor az esetek többségében csupán tüneti kezeléssel lehet segíteni a páciensen. Az is előfordulhat, hogy egy nagyobb beavatkozás – például bölcsességfog eltávolítás – hosszadalmasabb felépülést, valamint egyéb problémák felbukkanását, és azok kezelését vonja maga után.

Nagyon sokszor állhatnak olyan nehezítő körülmények is a háttérben, mint például a gyenge immunrendszer, a stressz, valamint a már feljebb is említett vitaminhiány. Ilyenkor a gyógyulás sokkal lassabb. Számos esetben jelenthet könnyebbséget, ha több szakirány dolgozik együtt ahhoz, hogy a páciens minél hamarabb maga mögött hagyhassa a kellemetlen tüneteket. Például egy szakszerűen előírt diéta is nagy segítséget jelenthet a gyógyulásban.

Lépj kapcsolatba velünk!

Elérhetőségek


Budapest belvárosában a 7. kerületben található impozáns fogászati rendelésünkön vája Önt dr. Kachelmann Sára szájsebész szakorvos és csapata


IDŐPONTFOGLALÁS

Telefon:
06 30 556 6000FOGÁSZATI RENDELŐ

Budapest, 7. kerület
Rottenbiller u. 5/b.
Kövess minket!

Közösségi médiaCopyright by AmonDent 2022. All rights reserved.

Amondent-footer-logo