A rákszűrés fontossága

2023.02.03.
rakellenes-vilagnap-1200x675.jpg

Ezért sem szabad kihagynunk a rendszeres fogászati kontrollt!

Pontosan 23 éve tartják számon február 4.-ét rákellenes világnapként. Ennek célja, hogy felhívja a figyelmet a betegségre, valamint előtérbe helyezze a megelőzés, illetve a megfelelő kezelések fontosságát. A rák elleni küzdelemben hatalmas szerepe van az összefogásnak, melyhez egyénenként mindenki hozzájárulhat. Méghozzá azzal, hogy az önvizsgálatokon túl rendszeres szűrésekre jár.

Mit tudhatunk a szájüregi rákról?

A közelgő rákellenes világnap fényében éppen időszerű beszélni arról, hogy ez az alattomos betegség sajnos a szájüregünkre is fenyegetést jelenthet. Ez érintheti a nyálkahártyát, az ínyt, a szájfeneket és a szájpadot, az ajkakat és a garatbemenetelt is, de leggyakrabban a nyelven kialakuló tumorként jelenik meg. Kezdetben sajnos mindegyik típusa tünetmentes, ám a rendszeres szűrővizsgálatok segíthetnek a korai felismerésben, ami az egyetlen igazi fegyver a betegség legyőzéséhez.

Mi állhat a betegség kialakulásának hátterében?

Sajnos rendkívül szerteágazó okok és folyamatok vezethetnek el ahhoz, hogy a sejtek kóros túlburjánzásának következtében rákos tumorok jelenjenek meg a szájüregben. Pontos választ tehát eddig még nem is sikerült találni erre a súlyos kérdésre. A rizikófaktorok azonban elég világosan körvonalazódtak. Ide sorolhatjuk a dohányzást, az alkoholizmust, az immunhiányos állapotot, a nem megfelelő szájhigiéniát, de sok esetben kedvez a betegségnek a sok stressz, valamint az egészségtelen étrend és életmód is.

A szájüregi rák szűrése

Ahogy feljebb említettük, a szájüregi rák egyetlen igazi ellenszere maga a szűrővizsgálat. Csak így diagnosztizálható a már jelen lévő, de tüneteket még nem okozó, kezdeti stádiumú betegség. Ezáltal pedig mindenképpen nő a túlélési esély. A szájüregi rákszűrés során átvizsgálják az összes fent említett részletet, tehát többek között a nyálkahártyát, a nyelvet és a garatot is. Ezek felülete, színe és állapota rendkívül sokat elárul, amennyiben pedig bármilyen eltérést észlelnek, további vizsgálatokra lehet szükség.

A jó hír, hogy mindezért nem kell külön időpontot foglalnunk fogorvosunkhoz, ugyanis egybeköthető a rendszeres fogászati szűréssel. Így egy időben bizonyosodhatunk meg arról, hogy fogaink és szájüregünk állapota is rendben van. Amennyiben bármelyiket tekintve problémát találnak, akkor pedig biztosak lehetünk abban, hogy időben megkapjuk a megfelelő segítséget.

Lépj kapcsolatba velünk!

Elérhetőségek


Budapest belvárosában a 7. kerületben található impozáns fogászati rendelésünkön vája Önt dr. Kachelmann Sára szájsebész szakorvos és csapata


IDŐPONTFOGLALÁS

Telefon:
06 30 556 6000FOGÁSZATI RENDELŐ

Budapest, 7. kerület
Rottenbiller u. 5/b.
Kövess minket!

Közösségi médiaCopyright by AmonDent 2022. All rights reserved.

Amondent-footer-logo