5 tipp a konyhából a szép fogakért

2022.08.24.
afonya-es-zoldsegek.jpg

Azzal talán mindenki tisztában van, hogy nagyon sok étel, illetve ital okozhat könnyen elszíneződéseket fogainkon, amennyiben nem tisztítjuk őket megfelelően. Azt azonban kevesen gondolnák, hogy akad olyan finomság is, ami elősegíti a fogak egészségének fenntartását. Hoztunk most 5 példát, melyek valamilyen módon jót tesznek a fogainknak!

1. Áfonya:

Az áfonya nem csak kiemelkedően gazdag vitaminokban és antioxidánsokban, de rendkívül hatékony ellensége lehet a fogszuvasodásnak. Egyrészt egyfajta bevonatot hoz létre a fogakon, melyekre így a baktériumok nem tudnak megtelepedni, másrészt plakk-bomlaszó hatása is van. Ezáltal a fogkő kialakulásának esélyét is csökkenti. Mindezekek mellett az áfonya a rákos megbetegedések visszaszorításában is jelentős szerepet játszik, mivel összetevői úgynevezett tumor-ellenes hatásmechanizmussal csökkentik a daganatok fejlődéséért felelős gyulladások térnyerését. Ez természetesen érinti a szájüreget fenyegető daganatos megbetegedéseket is, így kijelenthető, hogy az áfonya dupla védelmet nyújt ezen a területen.

2. Étcsokoládé:

Bár első hallásra érdekesnek tűnhet, hogy bármilyen csokoládé jót tehet a fogaknak, mégis így van. Az étcsokoládénak ugyanis – ellentétben a tejes változatokkal – sokkal kisebb a fogakat romboló hatása. Inkább segít abban, hogy a fogszuvasodást okozó baktériumok ne tudják végezni pusztító munkájukat. Az étcsokoládé kakaótartalma ugyanis antibakteriális hatással bír, ezáltal csökkenti a plakk, illetve a benne rejlő baktériumok számát.

3. Zöldtea:

A zöldtea – a benne található katekineknek köszönhetően – erős fertőtlenítő és antibakteriális hatással segíti elő fogaink egészségének megőrzését. Mivel gátolja a szájüregben a baktériumok elszaporodását, ezért csökkenti a fogszuvasodás mértékét, illetve kialakulásának esélyét. További vizsgálatok szerint emellett redukálja az ínybetegségek előfordulását is, ami pedig a felnőttek körében az egyik leggyakoribb oka a fogvesztéseknek. A zöldtea rendszeres fogyasztásával tehát rendkívül sokat tehetünk a megfelelő szájhigiénia fenntartásáért.

4. Eritrit/xilit:

Míg egyes édesítőszerek ugyanolyan káros hatással lehetnek fogainkra, mint maga a cukor, addig az eritit és a xilit igencsak jó szolgálatot tesznek fogazatunk szempontjából is. Mivel fogyasztásukkor bázikus ph-t képeznek a szájüregben, ezért meggátolják a baktériumok savképző tevékenységét. Míg a cukor egyenes utat jelent a fogszuvasodáshoz, addig a szóban forgó helyettesítői még elébe is mennek, és megakadályozzák a fogakat veszélyeztető folyamatokat, védelmet biztosítva a lepedékképződés és a fogszuvasodás ellen.

5. Nyers zöldségek:

A nyers zöldségek fogyasztása többféle megközelítésben is jót tesz a fogainknak. Egyrészt rengeteg vitaminnal járulnak hozzá szervezetünk – ezen belül szájüregünk – egészségéhez. Másrészt mechanikusan is tisztítják rágcsálás közben fogaink felszínét. Különösen hatékony lehet ilyen téren a zeller, az uborka és a gyökérzöldségek fogyasztása, melyek rágáskor lepedéket távolítanak el, és még az ínyünket is masszírozzák, serkentve ezzel a vérkeringést.

Bármelyik tippet fogadjuk is meg, az biztos, hogy nagy segítséget nyújtunk fogainknak. Azt azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy ezek a finomságok nem helyettesíthetik a megfelelő fogtisztítást, melyet minden esetben jól és rendszeresen el kell végeznünk akkor is, ha fogyasszuk őket. Ugyancsak kihagyhatatlan a legalább évenkénti fogászati szűrővizsgálat ahhoz, hogy fogaink egészsége teljesen rendben legyen!

Lépj kapcsolatba velünk!

Elérhetőségek


Budapest belvárosában a 7. kerületben található impozáns fogászati rendelésünkön vája Önt dr. Kachelmann Sára szájsebész szakorvos és csapata


IDŐPONTFOGLALÁS

Telefon:
06 30 556 6000FOGÁSZATI RENDELŐ

Budapest, 7. kerület
Rottenbiller u. 5/b.
Kövess minket!

Közösségi médiaCopyright by AmonDent 2022. All rights reserved.

Amondent-footer-logo