Hogyan csináljuk?

FOGFEHÉRÍTÉS

Az orvosi rendelőben végzett fogfehérítés teljesen fájdalommentes és biztonságos kezelés. Alapja az úgynevezett hidegfény eljárás, mely sem a fog gyökereit, sem a zománcot nem károsítja.

Miért is színeződik el a fogunk?

A fogak elszíneződése sajnos elég zavaró látványt nyújt. Éppen ezért, amikor észrevesszük, több mint valószínű, hogy utána már nem fogjuk tudni elengedni magunkat, és inkább visszafogjuk mosolyunkat, nevetésünket, hogy mások nehogy lássák. Ahelyett, hogy takargatnánk, válasszuk a fogfehérítés nyújtotta segítséget, mely ismét gyönyörű mosolyt varázsolhat nekünk!

A fogaink elszíneződésének számos oka lehet, egy azonban biztos: nagyon zavaró jelenség. Legtöbbször ugyan ártalmatlan, és inkább esztétikai problémákat okoz. Ennek oka általában a színező hatású ételek és italok fogyasztása – mint például a málna, a vörösbor, vagy a kávé -, de sokszor állhat a hátterében az erős dohányzás is. Nem szabad azonban megállnunk ezeknél a lehetőségeknél, ugyanis a fogak elszíneződése egyéb fogászati gondokra is utalhat.

A mindennapi étel- és italfogyasztás mellett a nem a megfelelő szájhigiénia is okozhat elszíneződést, amikor lepedék és fogkő alakul ki. Emellett még az is elképzelhető, hogy valaki a genetikájában hordozza a kissé sötétebb tónusú fogakat. Ezen kívül pedig meg kell említenünk az esetleges traumákat, baleseteket, melyek a fog belsejének felszívódásához, illetve elhalt fogakhoz is vezethetnek. Szintén szürkülés indulhat el, amennyiben gyökérkezelt fogról van szó. Végül, de nem utolsó sorban természetesen az életkor is hatalmas szerepet játszat a fogak külalakjának alakulásában, így az elszíneződésében is, hiszen egyre több lerakódás halmozódhat fel a fogzománcban, illetve az egyre vékonyabb, így jobban látszódik a fogbelső. Viszont, ha időközönként kezeljük a problémát, akkor bármilyen okból is színeződött el a fogazatunk, újra természetes fehérségben ragyoghatnak majd! A megoldás a fogfehérítés.

Hogyan történik a fogfehérítés?


Fogfehérítés orvosi rendelőben

Az orvosi rendelőben végzett fogfehérítés teljesen fájdalommentes és biztonságos kezelés. Alapja az úgynevezett hidegfény eljárás, mely sem a fog gyökereit, sem a zománcot nem károsítja. A fogak tisztítása és polírozása az első lépés, majd az ajkak védelme és takarása érdekében felkerül egy speciális ajakterpesz. Ezután mind a felső, mind az alsó fogínyt, valamint a lágyrészeket egy fogínyvédő géllel kenjük be. Ezt követően jön a fogak külső felszínére a fogfehérítő anyag, mely LED-fény hatására aktiválódik, melyhez egy speciális lámpát használunk. A folyamat körülbelül 20 percet vesz igénybe, viszont a kívánt eredmény eléréséhez meg kell ismételni még egyszer. A második megvilágítást követően lesz csak eltávolítva a fogfehérítő anyag, végül azonnal gyönyörködhetünk az eredményben!


Mire figyeljünk fogfehérítés után?

A fogfehérítés után közvetlenül pár napig érezhetünk némi fogérzékenységet, ez teljesen normális jelenség. Éppen ezért nem árt, ha ebben az időszakban kerüljük a túlságosan hideg, illetve forró ételek és italok fogyasztását. Ugyancsak érdemes kihagyni étrendünkből az erősen színező ételeket és italokat két hétig, de legalább két napig fontos, hogy fogkímélő diétát tartsunk. Nem árt kerülni a színes fogkrémek és szájvizek használatát, mert ezek is képesek nyomot hagyni fogaink fehérségén. Amennyiben lehetséges, tartsunk szünetet a dohányzásban is, de legalább csökkentsük le egy időre a mértékét! Ha pedig nem tudunk lemondani a kávé nyújtotta élvezetekről, akkor igyuk inkább szívószállal és sok tejjel!

A kezelés eredménye legfőképpen attól függ, hogy milyen étkezési szokásokra tudunk esetleg nemet mondani. Természetesen a genetika is nagyban befolyásolja, meddig lesz a fogfehérítés hatása látványos, de megfelelő étrend és szájhigiénia mellett akár egy éven keresztül is élvezhetjük az eljárásnak köszönhető fehérséget. A fogfehérítést mindentől függetlenül évente meg lehet ismételni.


A fogfehérítés előnyei

Természetesen a fogfehérítés legnagyobb előnye maga az eredmény, a gyönyörűen szép, fehér fogazat. Emellett azonban számos pozitívum jellemzi az eljárást. Egyrészt gyors, hiszen maximum 1-1,5 órás kezelésre kell számítanunk attól függően, milyen mértékű az elszíneződés. Másrészt már egyetlen fogfehérítési eljárás is igen látványos eredménnyel jár, tehát valóban hatásos. Akár 3-4 árnyalattal fehérebb fogakat kaphatunk azonnal! Ahogy fent említettük, semmilyen veszélyt nem rejteget sem a fogainkra, sem a fogínyünkre nézve, teljesen biztonságos és fájdalommentes az eljárás, és nem kell tartanunk mellékhatásoktól sem.

Mikor nem lehet a fogakat fehéríteni?

Amennyiben nem egészségesek a fogaink, a fogfehérítést nem lehet elkezdeni. Minden esetben fontos a meglévő problémák orvoslása első lépésként, legyen szó fogkő eltávolításról, illetve egyéb kezelésekről.

Míg felső korhatára nincs a fogfehérítésnek, addig a fiatal, fejlődésben lévő szerezet esetén ellenjavallt az eljárás.

Fontos tudni, hogy a fogfehérítés csak és kizárólag az eredeti fogakra van hatással, tehát sem a koronákat, sem az egyéb fogtöméseket vagy esztétikai pótlásokat nem fehéríti ki, így lehetséges, hogy akad majd színbeli eltérés a fogazaton fehérítés után. Ez természetesen nem kizáró tényező, azonban ilyenkor célszerű lehet az eljárást követően ezeket cseréltetni.

Fogfehérítés otthon, orvosi felügyelettel

A fogak fehérítése otthoni környezetben is lehetséges, de csak egyetlen feltétellel. Mindenképpen szükséges hozzá folyamatos orvosi konzultáció! Első körben ugyanúgy át kell esnünk az orvosi fogtisztításon ahhoz, hogy az eredmény megfelelő legyen. Bár ebben a tekintetben meg kell említenünk azt is, hogy az otthoni fogfehérítés sokkal hosszabb időt vesz igénybe, és nem elég egyetlen kezelés, ezért nem is annyira látványos egyből az eredmény. Általában a kívánt hatáshoz 10 nap is szükséges.

Ugyancsak szükséges az otthoni fogfehérítéshez egy előzőleg, lenyomat alapján elkészített sín is, ami tökéletesen illeszkedik az alsó és felső fogsorunkra egyaránt. Ha mindez megvan, akkor nekiláthatunk a műveletnek az otthoni használatra kifejlesztett, fogfehérítő géllel. Fontos, hogy mindent a megadott instrukciók alapján csináljunk, és természetesen elengedhetetlen az orvosi kontrollvizsgálat is az otthoni fogfehérítéses periódus után.

Mindenképpen ki kell emelni, hogy a felügyelet nélküli, otthoni fogfehérítés rengeteg veszéllyel jár, ezért semmiképp se kezdjünk bele orvosi konzultáció nélkül, illetve nem a saját fogsorunkra tervezett sínnel!

Lépj kapcsolatba velünk!

Elérhetőségek


Budapest belvárosában a 7. kerületben található impozáns fogászati rendelésünkön vája Önt dr. Kachelmann Sára szájsebész szakorvos és csapata


IDŐPONTFOGLALÁS

Telefon:
06 30 556 6000FOGÁSZATI RENDELŐ

Budapest, 7. kerület
Rottenbiller u. 5/b.
Kövess minket!

Közösségi médiaCopyright by AmonDent 2022. All rights reserved.

Amondent-footer-logo