Hogyan csináljuk?

FOGKŐ ELTÁVOLÍTÁS

Bár sokan ódzkodnak tőle a régebbi verziók miatt, a fogkő eltávolítása egyáltalán nem fájdalmas, még csak kellemetlennek sem mondható beavatkozás.

A fogkő képződése

A fogkőképződés nem csak esztétikailag árnyékolhatja be mosolyunkat, hanem bizony rengeteg problémát is okozhat fogazatunk és szájüregünk egészségében. Amennyiben kezeletlenül hagyjuk, komoly fogászati gondokkal is szembesülhetünk idővel. De pontosan mi is az a fogkő és hogyan vehetjük fel vele a harcot?

Étkezés, illetve italfogyasztás során a fogainkra lepedék kerül. Ezek nagy részétől meg tudunk szabadulni a mindennapi fogápolás segítségével, ezen felül pedig a szájüreg saját, tisztító mechanizmusára is számíthatunk. Azonban ezek nem minden területen elegendőek, és azokon a részeken, melyek nehezebben elérhetők, sajnos a fogkefe nem tudja rendesen megtisztítani a fogazatot. Az így lerakódott lepedék ráadásul egyenetlen felszínével még inkább megkönnyíti az újabb szennyeződések tapadását. Így alakul ki a fogkő, ami tulajdonképpen a lepedék elmeszesedett változata.

A nehezebben tisztítható fogak mellett olyan hajlamosító tényezőket is figyelembe kell venni, mint például a szabálytalan fogsor, de lehet örökletes tényező is a fogkőképződés hátterében. Ugyancsak nagyobb arányú és gyorsabb a fogkő lerakódása, amennyiben valaki dohányzik.

Megelőzhetjük valahogy a fogkőképződést?

Ahogy fent említettük, a fogkő képződése főként a nehezebben elérhető helyeken történik, így helyesen elvégzett és rendszeres szájápolás mellett azért lehet csökkenteni a kialakulásának esélyét és ütemét. A helyes fogmosás mellett érdemes alkalmazni a fogközök tisztítására fogselymet, illetve fogköztisztító kefét. Szintén nagy segítséget jelenthet a fogkő visszaszorításában egyes öblögetők alkalmazása is. Abban az esetben azonban, ha már észleljük a fogkőlerakódást, minél hamarabb kérjünk szakértő segítséget, hiszen a fogkő rengeteg fogászati probléma melegágya lehet! A fogkő eltávolításával megúszhatjuk a nagyobb gondokat, és esztétikailag is szebb mosolyt kaphatunk.


A fogkő eltávolítás menete

Bár sokan ódzkodnak tőle a régebbi verziók miatt, a fogkő eltávolítása egyáltalán nem fájdalmas, még csak kellemetlennek sem mondható beavatkozás. Az ultrahangos fogtisztítás könnyedén, ugyanakkor kíméletesen választja le a fogzománcról a fogkövet a rezgőmozgásnak köszönhetően. A rezgések ugyanis légbuborékokat képeznek, melyek hatására a fogkő leválik és szétesik.

A tökéletes eredmény eléréséhez a fogkő eltávolítása után a letisztított fogak polírozása következik. Ezzel a lépéssel a fogaink felülete teljesen sima lesz, ami elősegíti a könnyebb tisztítást, így a fogkő is tovább el fog kerülni minket. Ráadásul a polírozásnak köszönhetően nem csak tiszta, de csillogó is lesz a végeredmény, ami ragyogó mosolyt garantál.


Fogkő eltávolítás után

A kezelést követően érdemes legalább 3 órát várni az evéssel, főként az erősebb színező hatású ételeket kell kerülni. Ilyen lehet például a málna vagy a cékla. Italfogyasztás tekintetében ugyancsak fontos kivárni ezt a 3 órát, addig csak és kizárólag szénsavmentes ásványvizet igyunk! A kávé és a vörösbor fogyasztása például abszolút kerülendő, erősen színező hatásuk miatt. Természetesen, ha eltelt legalább 3 óra a fogkő eltávolítás után, akkor már visszatérhetünk a megszokott ételekhez és italokhoz. Mivel a cigaretta is színezi a fogainkat, ezért nem árt egy kis szünetet tartani a dohányzásban is.


Ultrahangos fogkő eltávolító fogászati eszköz

Milyen gyakran érdemes elvégezni a fogkő eltávolítást?

A fogkő eltávolítás rendszeressége kiemelten fontos. Általában félévente célszerű felülvizsgáltatni, hogy szükség van-e újabb kezelésre. Azt természetesen a fogorvos látja és dönti el, hogy a szájüreg egészséges állapotának fenntartásához mikor elengedhetetlen egy újabb kezelés, így kisebb, illetve nagyobb időintervallumot is javasolhat két kezelés között. Ez minden esetben függ az egyéni és persze az aktuális állapotoktól.

A rendszeres fogkő eltávolítással sok negatívumtól kíméljük meg magunkat!

A fogkő eltávolításának nem csak esztétikai jelentősége van, – természetesen szebb és ragyogóbb lesz a mosolyunk is, de olyan fogbetegségek is megelőzhetők vele, melyekre nem is gondolnánk. Nézzük, milyen fogászati problémák léphetnek fel kezeletlen fogkő esetén!

Amennyiben nem lépünk fel időben a fogkő ellen, az fogínygyulladáshoz, illetve fogágybetegséghez vezethet. Mivel a fogkő folyamatosan gyarapodik újabb és újabb lepedékekkel, ezért egy szüntelenül növekvő baktériumtelep jön létre. Ez pedig állandó gyulladást okoz a fogíny és a fogágy mentén is. Ha pedig a gyulladás már a csontot is eléri, akkor az olyan visszafordíthatatlan károkat okozhat, melynek következtében el is veszíthetjük a szóban forgó, de akár a környező fogakat is.

Lépj kapcsolatba velünk!

Elérhetőségek


Budapest belvárosában a 7. kerületben található impozáns fogászati rendelésünkön vája Önt dr. Kachelmann Sára szájsebész szakorvos és csapata


IDŐPONTFOGLALÁS

Telefon:
06 30 556 6000FOGÁSZATI RENDELŐ

Budapest, 7. kerület
Rottenbiller u. 5/b.
Kövess minket!

Közösségi médiaCopyright by AmonDent 2022. All rights reserved.

Amondent-footer-logo