FOG IMPLANTÁTUM

A fog implantátum egy olyan mesterséges foggyökér, melyet szájsebészeti eljárás keretein belül helyez a csontba a szakorvos.

Milyen esetekben alkalmazható a fog implantátum?

Amikor egy vagy több fogunkat elveszítjük – bármilyen okból is -, minden esetben el kell gondolkodnunk, hogy milyen fogászati pótlással szeretnénk majd kitölteni ezt az űrt. Az ugyanis egyértelmű, hogy a nem megmenthető fogak helyét pótolni kell, másképp olyan nem várt kellemetlenségek keseríthetik meg az életünket, mint a szomszédos fog elmozdulása, a rágás megváltozása és még sorolhatnánk. Az implantátum tökéletes alapot adhat, bármilyen pótlásra esik a választásunk.

A fog implantátum anyaga titánium, mely nem allergizál. A gyógyulási idő alatt ezek az implantátumok tökéletesen beágyazódnak a csontba. Ezzel lehetővé teszik, hogy bármilyen fogpótlás megtartására alkalmazzuk őket, legyen szó koronáról, hidakról, illetve protézisekről. A legjobb tulajdonságai között pedig kiemelhető, hogy a páciensek semmilyen különbséget nem éreznek az implantátumok, illetve a természetes fogaik között. Rendelőnkben a 15-20 éve piacon lévő, rendkívül megbízható SGS implantátum rendszerrel dolgozunk.

Milyen előnyei vannak a fogbeültetésnek?

Amellett, hogy nagyon tartós megoldást jelent, a fogászati implantátum anyaga miatt nem allergizál, és igen stabil, biztonságos megtartója a fogpótlások bármelyikének. Ráadásul olyan esetekben is alkalmazhatjuk, amikor más megoldás nem jöhetne szóba, vagy csak egyéb kellemetlenségek árán. Ilyen például, amikor egyetlen fog hiányáról van szó. Az implantátum anélkül oldja meg ezt a problémát, hogy a szomszédos, egészséges fogakat csiszolni kellene. Szintén alkalmazható sorvégi foghiány esetében is, amikor egyébként nem lenne hátsó pillérfog a pótlás rögzítéséhez. Ugyancsak fantasztikus segítséget jelent az implantálás, ha a teljes fogazat hiányzik. Ilyenkor az implantátumokra épített körhíd készül, mely esztétikus, egyben teljes biztonsággal használható fogsort ad.

Sebészeti implantációs készülék

A fog implantálás menete

Az implantálást minden esetben megelőzi egy személyes konzultáció, valamint egy állapotfelmérés. A kezelés megtervezéséhez szükséges fogászati röntgen-, illetve CT-felvételeket is készíteni, hiszen ezeken lehet látni, hogy milyen a csont minősége és mennyisége, ahová az implantátum kerül majd. Előfordulhat ugyanis, hogy csontpótlásra is sort kell keríteni az adott területeken.

Az eljárás aztán helyi érzéstelenítésben, illetve egyes esetekben – főként, amikor egyszerre több műfoggyökér behelyezéséről van szó – altatásban történik. Éppen ezért teljesen fájdalommentes. Az implantátum csavar behelyezésének helyét különböző gépi és kézi eszközök segítségével lehet kialakítani, majd ebbe lesz becsavarva a fogászati implantátum. Végül ezt egy gyógyulási csavar zárja majd le, az ínyen ejtett metszéseket pedig varratokkal látjuk el.

Később a gyógyulási csavart ínyformázó csavar váltja fel, ezt követően pedig majd a megfelelő implantátum fej kerül a helyére. Egy lenyomatvétel után aztán már csak a számunkra legalkalmasabb fogpótlás elkészítése van hátra, mely – az esetlegesen szükséges utómunkálatokat követően – tökéletesen fog illeszkedni az implantátumra.


Implantálás után

A beavatkozást követően van rá esély, hogy az arcunk feldagad. Ebben az esetben hűtőtasakos jegeléssel tudjuk gyorsítani a regenerálódást. Az első néhány napban számíthatunk enyhe fájdalomra, de erre bőven elég alkalmazni a megszokott fájdalomcsillapítónkat. A varratszedésre általában egy hét után kerül sor.

Kiemelten fontos, hogy nagy gondot fordítsunk a megfelelő szájhigiénia fenntartására. Érdemes a szokásosnál még gyakrabban fogat mosni. Ezzel segítjük, hogy egy valóban tartós megoldást kapjunk, hiszen egy jól behelyezett fog implanátum a helyes fogápolás mellett akár egy életen át is kitarthat.


Mikor nem lehet fog implantátumot alkalmazni?

Sajnos vannak olyan esetek, amikor a fogászati implantátum beültetése nem javasolt. Ezekbe bele tartozik, ha valakinek nagyon rossz a szájhigiéniája, illetve az is, ha a páciens erős dohányos. Ilyenkor ugyanis sokkal nagyobb az implantátum kilökődésének esélye. Szintén ellenjavallt az eljárás kezeletlen cukorbetegség, véralvadási zavarok, illetve egyes gyógyszerek szedése esetén. Ha pedig valaki korábban sugárkezelésen esett át, ugyancsak nem ajánlott számára a beavatkozás. Amennyiben fiatal páciensről van szó, érdemes megvárni, hogy betöltse a 18. évét, ugyanis addig a fogazat még alakulhat.

Fog implantátum

BLOG


Sajnos léteznek olyan tényezők melyek egyeseknél kizárják a fog implantátum lehetőséget, és más megoldáshoz kell folyamodni.

Blog bejegyzésünkben adunk egy kis segítséget azzal, hogy összeszedtük a fogászati implantátum előnyeit, melyek miatt tisztán körvonalazódik, miért is érdemes ezt a lehetőséget választani.

Kétségkívül a fogászati implantátum az egyik legtartósabb és egyben legstabilabb megoldás, amennyiben fogpótlásokról beszélünk. Ennek ellenére még mindig rengeteg kérdés merülhet fel a páciensekben, amikor felvetődik ez a lehetőség.

Lépj kapcsolatba velünk!

Elérhetőségek


Budapest belvárosában a 7. kerületben található impozáns fogászati rendelésünkön vája Önt dr. Kachelmann Sára szájsebész szakorvos és csapata


IDŐPONTFOGLALÁS

Telefon:
06 30 556 6000FOGÁSZATI RENDELŐ

Budapest, 7. kerület
Rottenbiller u. 5/b.
Kövess minket!

Közösségi médiaCopyright by AmonDent 2022. All rights reserved.

Amondent-footer-logo