Milyen fogpótlások közül választhatunk?

FOGPÓTLÁS

Akár egy, akár több fogat veszítünk el, segítségül hívhatjuk a fogpótlások adta lehetőségeket: fogkorona, fogbetét (inlay, onlay), préskáremia héj, kivehető fogsor.

Mikor szükséges a fogpótlás?

Akár egy, akár több fogat is veszítünk el, azok hiánya nem csupán esztétikailag ronthatja el fogazatunkat. Ugyanis a környező fogak is veszélybe kerülhetnek, de akár az egész rágómechanizmus is átalakulhat idővel. Éppen ezért jobb, ha inkább megismerjük és segítségül hívjuk a fogpótlások adta lehetőségeket. Több is van ezekből, mint azt elsőre gondolnánk!

Sajnos több okból is előfordulhat, hogy egy vagy több fogunk olyan rossz állapotba kerül, hogy már semmilyen módszerrel nem lehet megmenteni. Ez előfordulhat akár egy kisebb, de szerencsétlen esés, vagy egy nagyobb baleset köveztében például, de egyéb külső hatások is elősegíthetik a fog repedését, rosszabb esetben kitörését. Mindemellett természetesen az idősödés számlájára is írható, amikor a fogak csiszolása vagy húzása elkerülhetetlen, de akár a genetika is beleszólhat ebbe a folyamatba. Bármi is áll a fogak elvesztésének, illetve menthetetlenségének a hátterében, egy biztos: minden esetben szükség van pótlásra. Másképp olyan kellemetlenségekkel is számolnunk kell, mint a környező fogak elmozdulása, a rágás megváltozása, tetőzve ezt esetleg kellemetlen lehelettel és persze egy takargatni való, hiányos mosollyal.


Fogpótlás fajtái

Mára már rengeteg lehetőség közül csemegézhetünk, amikor fogpótlásra kerül a sor. Természetesen az, hogy melyik számunkra a legmegfelelőbb, nagyon sok tényezőtől függ. Fontos részlet például, hogy milyen egyéni adottságaink vannak, melyik, illetve mennyi fog szorul pótlásra és persze a legkézenfekvőbb, hogy mit ajánl a fogorvosunk az adott helyzetben.

FOGKORONA

Amikor egy fog szorul pótlásra, akkor tökéletes megoldást jelenthet a korona. Ezen belül is több fajtát különböztetünk meg az anyagukat tekintve, így biztosan megtaláljuk azt, amelyik számunkra tökéletes. Bármilyen anyagból is készül majd a koronánk, mindenképpen szükség van a szóban forgó fog megmaradt gyökerére, vagy egy szomszédos fog felhasználására. Egyéb esetben, ha például nem szeretnénk egy teljesen ép fogunkat lecsiszoltatni a hiányzó fog pótlásához, akkor implantátum fejre lehet felerősíteni a koronát. Ilyenkor természetesen az implantálás lesz a fogpótlási folyamat első lépése.


KERÁMIA KORONA

A kerámia korona váza fémötvözetből készül, leplező anyagként pedig porcelán kerül rá. A rendkívül stabil, egyben rugalmas vázszerkezetnek köszönhetően nagyobb fogközöket is képes áthidalni. Amellett, hogy időtálló megoldás, ár-érték arányban az egyik legjobb választást jelentheti.


CIRKON KORONA

A cirkon korona biokompatibilis és szövetbarát, nem termel semmilyen ellenanyagot a szervezetünk vele szemben, így mellékhatásoktól sem kell tartanunk egyáltalán. Utóbbi főként azoknak kedvez, akik például fémallergiával küzdenek, hiszen teljesen fémmentes. Front területeken is tökéletes megoldást kínál a szép fehér és esztétikus tulajdonságai miatt, valamint több fog pótlására is alkalmas.


PRÉSKERÁMIA KORONA

A préskerámia korona vagy más néven teljes kerámia korona arra hivatott, hogy tökéletes fogimitációt biztosítson. A lehető legjobb esztétikai hatást érhetjük el vele, szinte lehetetlen megkülönböztetni az eredeti fogaktól, akár a front területen alkalmazva is. Éppen ezért teljes harmóniát ad a szomszédos, saját fogakkal is.


FOGBETÉT (INLAY, ONLAY)

Amikor egy fog esetében a koronai rész nagy hányada már elpusztult – nagymértékű fogszuvasodás, vagy letört fog esetén például -, akkor nem szerencsés egyszerű töméssel próbálkozni. Ugyanis a tömés könnyedén kieshet, illetve sérülhet a záródása, ezért további szuvasodáshoz vezethet. A fogbetét ezzel szemben összetartja, egyben megvédi a megmaradt fogszéleket, és egy tökéletesen esztétikus megoldást biztosít. A fogbetétet a fogtechnikus készíti el lenyomat alapján, ami precízen megmintázott, természetes eredményt ad. Az inlay és onlay fogpótlások emellett tartósan oldják meg a problémánkat. Míg az első a kisebb kiterjedésű károkat orvosolja, addig a másik nagyobb kiterjedésű, a fog felszínét is beborító fogászati betétet jelenti.

Ezen belül az egyik típus az úgynevezett Gradia betét, mely elnevezés tulajdonképpen a fogbetét anyagát jelenti. Ennek rugalmassága és esztétikája kimagasló, éppen ezért igen közkedvelt. A szóban forgó anyag egy fényre kötő, kemény műanyag, mégis rugalmas.

Másik típusként a kerámia betétet kell megemlíteni, ami különösen ellenálló a rá ható erőkkel szemben. Ugyancsak tartós és teljesen természetes hatást kelt, miközben megőrzi a megmaradt fogállományunkat.


PRÉSKERÁMIA HÉJ

A fogászati kerámia héjak akkor jelenthetnek ideális megoldást, amikor esztétikai fogproblémákkal küzdünk. Amennyiben nem vagyunk elégedettek fogaink formájával, esetleg színével, vagy egyéb zavaró tényezők árnyékolják be mosolyunkat, akkor érdemes ezt a megoldást választanunk. A préskerámia héj szintkülönbséges, letört, zománchibás és hézagos fogak tekintetében is fantasztikus segítséget jelenthet. Ennek felhelyezéséhez csupán minimális mértékű csiszolás szükséges a fogak felszínén, végeredményül viszont tartós, gyönyörű és esztétikus fogsort kaphatunk. Ehhez természetesen elengedhetetlen a fogorvos és fogtechnikus összehangolt és precíz munkája. A kerámia héj lenyomat alapján készül, és akár 10-15 évre is gyönyörű mosolyt garantál. Ennek leteltével pedig könnyedén kicserélhető.


KIVEHETŐ FOGSOR

A kivehető fogpótlás lehet részleges vagy teljes, attól függően, hogy milyen mértékű a foghiány. Amennyiben a páciens rendelkezik még egészséges fogakkal, de ezek nem lennének képesek elbírni egy koronát vagy hidat, akkor részleges kivehető fogpótlást lehet alkalmazni.

Ezt a műfogsort aztán a saját fogakhoz lehet rögzíteni, többféle technikával. Ezzel szemben, amikor az összes fog hiányzik, akkor teljes kiehető fogsorra van szükség. Ennél a fajtánál implantátumok segítségével érhető el a legnagyobb fokú stabilitás.


fogsor
Lépj kapcsolatba velünk!

Elérhetőségek


Budapest belvárosában a 7. kerületben található impozáns fogászati rendelésünkön vája Önt dr. Kachelmann Sára szájsebész szakorvos és csapata


IDŐPONTFOGLALÁS

Telefon:
06 30 556 6000FOGÁSZATI RENDELŐ

Budapest, 7. kerület
Rottenbiller u. 5/b.
Kövess minket!

Közösségi médiaCopyright by AmonDent 2022. All rights reserved.

Amondent-footer-logo
Átépítünk