A lyukas fog hátterében leggyakrabban a fogszuvasodás áll

FOGTÖMÉS

A lyukas fog esztétikailag zavaró, érzékenységgel és fájdalommal járhat. Amennyiben sokáig kezeletlenül hagyjuk, az még nagyobb problémát okozhat.

Hogyan is lesz egy fog lyukas?

Talán nyugodtan kijelenthető, hogy a leggyakrabban végzett fogászati kezelések közé sorolható a fogtömés, méghozzá a lista élére. A lyukas fog egyrészt esztétikailag is zavaró lehet, másrészt érzékenységgel és fájdalommal járhat. Amennyiben sokáig kezeletlenül hagyjuk, az pedig még nagyobb kellemetlenségekhez is vezethet. Éppen ezért fontos, hogy minél hamarabb segítséget kérjünk, és jelentkezzünk be fogtömésre!

A lyukas fog hátterében leggyakrabban a fogszuvasodás áll. Ehhez nagymértékben hozzájárulnak a mára teljes mértékben megváltozott élelmiszerek és étkezési szokások, ahogy a nem megfelelő szájhigiénia is. A fogainkon megtapadó lepedékek sajnos fantasztikus telephelyet teremtenek a baktériumoknak, melyek a cukrot savvá alakítják ott. Ennek köszönhetően a fogzománc bomlani kezd egy idő után, és ásványi anyagok távoznak belőle. Attól függően, hogy ez milyen mértékben történik, és mennyire hagyjuk kezeletlenül, a fog szuvasodásának különböző szakaszai vannak. Természetesen minden egyes fázisban más megoldás segíthet abban, hogy megelőzzük a további romlást.

A fogszuvasodás fázisai és azok megoldása

A szuvasodás legelső jele, amikor a fogzománcon egy fehér folt jelenik meg. Ez az állapot a felszíni szuvasodás, ami még visszafordítható ilyenkor, szerves fluoridot tartalmazó fogkrémek segítségével. Ezek ugyanis mankót nyújtanak ahhoz, hogy az ásványi anyagok visszaépülhessenek a fogzománcba, megakadályozva ezzel a további károsodást.

Amennyiben nem vesszük észre a fenti jeleket, akkor átkerülhetünk a következő fázisba, ahol a zománc réteg már olyan mértékben károsodott, hogy a szuvasodás eléri a dentin állományt is. Ezt dentin szuvasodásnak hívjuk. Ebben az esetben már fogorvosi kezelésre szorul az adott fog, viszont egy kisebb tömés elegendő lehet ahhoz, hogy megállítsuk a kellemetlen folyamatot. Jelezheti ezt az állapotot, ha a fogunk túl érzékeny például hideg vagy meleg ételek és italok fogyasztásakor.

Ha a fogszuvasodás már a fogbél határát is eléri, már sokkal nagyobb baj van. A fogbél gyulladásakor már igen érzékeny lehet a szóban forgó fogunk, akár spontán is fájdalmat okoz, nem kell hozzá sem forró étel, sem édesség. Számítanunk kell rá, hogy ezt az állapotot már csak nagyobb töméssel lehet helyrehozni, sőt, sokszor ez sem elég. Szóba kerülhet még az inlay/onlay fogbetét megoldásként, amennyiben a károsodás mértéke ezt megkívánja. Legkésőbb ilyenkor kellene, hogy egy vészcsengő elküldjön minket fogorvoshoz, ugyanis a következő lépcsőfok már sokkal drasztikusabb is lehet!

Amikor a fogszuvasodás a fogbelet is eléri, akkor beszélünk gyökérhártya gyulladásról. Ebben az esetben már teljesen kizárt, hogy a fogtömés magában elegendő legyen. Ilyenkor társulhat hozzá gyökérkezelés, illetve, ha a fogorvos úgy ítéli meg, akkor szükségessé válhat a fog olyan mértékű lecsiszolása, hogy arra már csak egy korona vagy egy fedőtömés lehet jó megoldás. Amennyiben fogunk már menthetetlen, akkor legvégső esetben a foghúzás az egyetlen lehetőség, melyet aztán a számunkra megfelelő fogpótlás behelyezése tud csak feledtetni.


A fogszuvasodás megelőzhető!

A fent leírt állapotok csak akkor uralkodhatnak el rajtunk, ha hagyjuk. Ugyanis megfelelő fogápolás és szájhigiénia mellett elkerülhetnek minket ezek a kellemetlenségek. Ehhez hozzátartozik a helyes fogmosás elsajátítása, valamint az is hogy rendszeresen, legalább évente ellátogassunk fogászati szűrésre, hogy időben fennakadjanak a rostán az esetleges problémák. Ugyancsak fontos tényező az is, hogy napi szinten hányszor szakítunk időt a fogaink ápolására. Ugyanis, ha nem adunk időt a baktériumoknak, hogy káros tevékenységeiket megkezdjék, akkor a fogszuvasodás sem fog megindulni. Ehhez legalább kétszer – reggeli és vacsora után 30 perccel – fogkefét kell ragadnunk, de persze az ebéd környékén sem árt a művelet megismétlése. A fogmosás kiegészítéseként pedig használjunk fogselymet és öblögetőket is, hogy fenntartsuk a fogazat egészséges állapotát!


szájhigiénia, fogkefe

Fogszuvasodás estén alkalmazott fogtömések

Ha már elért minket a baj, és nem sikerült megelőzni a szuvasodás megindulását, akkor különböző fogtömések segítségével lehet megállítani a zavaró folyamatot. A régi amalgámtöméseket mára már olyan korszerű anyagból készült tömések váltották fel, melyek sokkal esztétikusabb eredményt biztosítanak.

A kerámiaszemcsékkel megerősített, kompozíciós tömőanyagok emellett biztonságosabbak is, hiszen nem váltanak ki allergiás reakciót, valamint hosszú távon oldják meg a problémánkat. Érdemes éppen ezért a régi típusú tömések cseréjén is elgondolkodni, hiszen nem várt problémákat is megelőzhetünk ezzel a lépéssel, emellett pedig szebb is lesz az eredmény. Kiterjedt fogszuvasodás esetén az inlay, illetve az onlay fogbetét nyújthat segítséget ahhoz, hogy az értékes, saját foganyagot megmentsük, mégis gyönyörű és hibátlan fogazatot kaphassunk.


A fogtömés menete

Ha nem megfelelő a szájhigiénia, az sajnos igen gyorsan vezethet nagyobb problémákhoz. A fogakon a lepedék előbb-utóbb fogkőlerakódásokat eredményez, ami aztán később még nagyobb gondokat indít el. Éppen ezért kiemelkedő fontosságú, hogy helyes fogmosási és szájápolási technikák elsajátításával nagyobb hangsúlyt adjunk a megelőzésnek is!


Fogtömés után

A leggyakrabban előforduló kérdés fogtömés után, hogy mikor lehet majd enni vagy inni. Mivel ezek a modern, kompozit tömések másodpercek alatt megkötnek, így tulajdonképpen inkább a páciens biztonsága érdekében kell várni. De csupán addig, míg az érzéstelenítő hatása elmúlik. Ezt követően nyugodtan ehetünk és ihatunk már. A beavatkozást követően – főként, ha nagymértékű volt a szuvasodás – számolni lehet kisebb érzékenységgel. Amennyiben ez nem szűnik meg pár napon belül, érdemes újra felkeresni kezelőorvosunkat.


Lépj kapcsolatba velünk!

Elérhetőségek


Budapest belvárosában a 7. kerületben található impozáns fogászati rendelésünkön vája Önt dr. Kachelmann Sára szájsebész szakorvos és csapata


IDŐPONTFOGLALÁS

Telefon:
06 30 556 6000FOGÁSZATI RENDELŐ

Budapest, 7. kerület
Rottenbiller u. 5/b.
Kövess minket!

Közösségi médiaCopyright by AmonDent 2022. All rights reserved.

Amondent-footer-logo