GYÖKÉRKEZELÉS

A gyökérkezelés célja, hogy megmentse a fogunkat ahelyett, hogy eltávolítsák azt. Azonban ehhez időben kell felkeresni a fogorvosi rendelőt!

Mikor van szükség gyökérkezelésre?

A „gyökérkezelés” kifejezés a mai napig összeugrasztja az emberek többségének gyomrát. Egy nagyon kellemetlen, fájdalmas eljárás lebeg a szemük előtt, illetve a kezelés után még fájdalmasabb időszak képe. Pedig a gyökérkezelés célja, hogy megmentse a szóban forgó fogunkat ahelyett, hogy teljesen búcsút kellene intenünk neki. De ehhez időben kell felkeresni a fogorvosi rendelőt!

Amikor a fog belseje elhalt, a gyökérkezelés az egyetlen lehetőség, hogy ne kelljen eltávolítani a fogunkat. De mi okozhatja egyáltalán azt, hogy elhal egy fogbelső? Sajnos több lehetőség is akad arra, hogy így alakuljon a helyzet. Leggyakrabban az előrehaladott és kezeletlen fogszuvasodás áll a háttérben, ami sok esetben pulpitiszhez vezet. A pulpitisz pedig nem más, mint a fogbél ereket és idegeket tartalmazó részének gyulladása. Ezen kívül a foggyökércsúcs felől kialakuló gyulladás is okozója lehet ennek az állapotnak. Ugyancsak elhalhat egy fog valamilyen ütés, baleset következtében. A fog belsejének pusztulása megállítható, amennyiben korai stádiumban észrevesszük és kezeljük. Ezekben az esetekben elegendő lehet a fog tömése. Viszont, ha menthetetlen a fogbél, bármilyen ok is eredményezi ezt, mindig a gyökérkezelés az egyetlen segítség.

Az elhalt fog tünetei

Amennyiben előrehaladott fogszuvasodás miatt beszélhetünk elhalt fogról, akkor a legtöbb esetben erős fájdalom, illetve fokozott fogérzékenység – hidegre, melegre – társul mindennapjainkhoz. Nagyon árulkodó jelnek számít az is, ha inkább éjszaka fáj a fogunk, mint nappal. Amennyiben az elülső, front fogak valamelyikéről van szó, akkor tipikus tünet lehet, hogy elszürkül a fog.

A gyökérkezelés menete

A kezelést minden esetben egy állapotfelmérés előzi meg, valamint szükség van egy panoráma röntgenre is ahhoz, hogy a helyes diagnózist fel lehessen állítani. A kezelés első lépése aztán az érzéstelenítés, mely biztosítja, hogy a beavatkozás teljesen fájdalommentes legyen. Ezután a fog koronarészének átfúrásával nyitjuk meg a fogat és tárjuk fel az idegkamrát, lehetővé téve így a sérült fog gyökereiben található csatornák alapos kitisztítását és fertőtlenítését. Ezek után a gyökércsatornában csak egészséges szövet marad, ezáltal a további romlásnak is gátat szab a kezelés. Végül egy ideiglenes tömést kap a fog, melyet később aztán – ha már biztosan nincs szükség újabb kezelésre – egy végeleges tömés vált fel, illetve amennyiben szükséges, akkor a számunkra megfelelő fogpótlás rákerülhet a fogra – ez az esetek többségében korona.

A mikroszkópos gyökérkezeléssel az elágazó és bonyolult csatornarendszerű fogak esetén még nagyobb sikereket érhetünk el, az erős nagyításnak köszönhetően.


Gyökérkezelés után

Amennyiben a kezelést követően fájdalmat tapasztalunk, az egy ideig teljesen természetes. Ilyenkor érdemes a bevált fájdalomcsillapítókhoz nyúlnunk. Viszont, ha a fájdalom tovább tart, esetleg a beavatkozás sikeressége megkérdőjelezhető, újra felmerül a kérdés, hogy megmenthető-e a fog vagy sem. Mindenképpen konzultáljunk ilyen esetekben a kezelőorvosunkkal!

Kezelés után ne terheljük az adott fogunkat feleslegesen, inkább próbáljunk máshol rágni! Emellett kerülni kell a kemény, magos, túlságosan hideg vagy éppen meleg ételek fogyasztását is.

Ha lehet, függesszük fel a dohányzást, és kíméljük magunkat! A helyes szájhigiénia fenntartása pedig elengedhetetlen a gyógyuláshoz.


Mennyire tartós a gyökérkezelés?

A sikeres gyökérkezelés egy nagyon tartós eredményt biztosító eljárás, hiszen az adott fogunk akár egész életünkben megmaradhat utána. Arról már beszéltünk, hogy a kezelés előtt panoráma röntgent kell készíteni, de ezt érdemes a gyökérkezelés után is megtenni. Hiszen ezen lehet a legjobban látni, hogy mennyire volt sikeres a beavatkozás. Azzal viszont számolnunk kell, hogy ezek a fogak már valamennyivel törékenyebbek lesznek, ezért is érdemes egy jó töméssel, illetve koronával lezárni őket. Mivel a gyökérkezelt fog is szuvasodhat, ezért nagyon fontos a helyes fogápolás betartása, csak így őrizhető meg valóban egy életen át a kezelt fog.


Lépj kapcsolatba velünk!

Elérhetőségek


Budapest belvárosában a 7. kerületben található impozáns fogászati rendelésünkön vája Önt dr. Kachelmann Sára szájsebész szakorvos és csapata


IDŐPONTFOGLALÁS

Telefon:
06 30 556 6000FOGÁSZATI RENDELŐ

Budapest, 7. kerület
Rottenbiller u. 5/b.
Kövess minket!

Közösségi médiaCopyright by AmonDent 2022. All rights reserved.

Amondent-footer-logo
Átépítünk