Panoráma röntgen

A digitális fogászati röntgen diagnosztika egy olyan fejlett technológia, mely akár perceken belül képes egy teljes, kétdimenziós körképet készíteni az összes fogunkról.

A panoráma röntgen nyújtotta előnyök

A legtöbb fogászati kezelés – főként a szájsebészeti beavatkozások – tekintetében szükséges a megelőző konzultáció és állapotfelmérés mellett egy panoráma röntgen elkészítése is. Ez kulcsfontosságú támaszt nyújt ugyanis a kezelőorvosnak a beavatkozások megtervezésében, illetve végrehajtásában.

A fogászatban használt technológiák folyamatosan fejlődnek, de az utóbbi 10 évben még rohamosabb innováció jellemezte ezt a szférát. A digitális panoráma röntgen elkészítése már kicsit sem hasonlít a régi eljárásmódokhoz.

Az Orthopantomográfia, vagyis a digitális röntgen diagnosztika egy olyan fejlett technológia, mely akár perceken belül képes egy teljes, kétdimenziós körképet készíteni az összes fogunkról, a felső-, illetve alsó állkapocsról, ezen kívül mindkét állkapocs ízületről, valamint az orr- és arcüregről. Ugyancsak beazonosíthatók rajta a baleseti-, illetve a betegségek miatti elváltozások, de láthatók a ciszták, daganatok, törések, a rejtett fogak, valamint a gyulladásos megbetegedések és az ínysorvadás mértéke is. A digitális gépek igen magas színvonalú, jól átlátható képeket készítenek.

Hogyan készül a fogászati röntgen?

A röntgen diagnosztika lényege, hogy az emberi szövetek különböző intenzitással nyelik el a röntgensugarakat. A panoráma röntgen elkészítéséhez csupán annyit kell tennünk páciensként, hogy felkeressük a rendelőt, majd beülünk egy székre, és állunkat egy speciális állványra helyezzük. Ezután a gép teszi a dolgát, számunkra pedig mindez nem jár semmilyen fájdalommal vagy kellemetlenséggel. A digitális technológiának köszönhetően ráadásul a képek jobb minőségűek, valamint hosszabb ideig tárolhatók, de akár nyomtathatók is.

Mivel az eljárás valóban rövid ideig tart, éppen ezért a szervezetre sem jelent semmiféle káros sugárzás általi veszélyt. Ezt ugyancsak tovább minimalizálja az a speciális köpeny, melyet közben a páciensek viselnek.

Milyen esetekben van szükség panoráma röntgenre?

A legtöbb szájsebészeti eljáráshoz – legyen szó fogeltávolításról, bölcsességfog kivételéről, gyökércsúcs rezekcióról, stb. – elengedhetetlen, hogy a kezelőorvos tisztában legyen a teljes fogazati státusszal. Csak így lehetséges ugyanis a szakszerű és átfogó ellátás biztosítása, máskülönben egyes beavatkozások alatt kellemetlen meglepetések érnék az orvost és a pácienst egyaránt.

A panoráma röntgen lehetővé teszi a fogak csontszövetének, ezen belül a sűrűségük és a térfogatuk tanulmányozását egyaránt. Ezen kívül megmutatja a fogak gyökerének helyét és állapotát, ahogy a különböző gyulladások és kóros elváltozásokét is.

A panorámakép segít abban is például, hogy kiválasszuk a megfelelő implantátumot, ezért fogászati implantálás előtt is elengedhetetlen az alkalmazása. Végül, de nem utolsó sorban lehetővé teszi, hogy helyes és szakszerű kezelési tervet állítsunk fel, az eljárás során pedig tökéletes mankót ad a megfelelő lépésekhez.


Lépj kapcsolatba velünk!

Elérhetőségek


Budapest belvárosában a 7. kerületben található impozáns fogászati rendelésünkön vája Önt dr. Kachelmann Sára szájsebész szakorvos és csapata


IDŐPONTFOGLALÁS

Telefon:
06 30 556 6000FOGÁSZATI RENDELŐ

Budapest, 7. kerület
Rottenbiller u. 5/b.
Kövess minket!

Közösségi médiaCopyright by AmonDent 2022. All rights reserved.

Amondent-footer-logo
Átépítünk