Fogágybetegség, ínysorvadás

PARODONTOLÓGIA

A parodontológia a fogat körülvevő, illetve rögzítő rendszer, valamint az íny betegségeivel és azok kezelésével foglalkozik.

Mi is az a parodontológia?

A fogszuvasodás mellett a fogágybetegség írható leggyakrabban a rossz szájhigiénia és a helytelen, valamint rendszertelen fogtisztítás számlájára. Amennyiben pedig nem kezeltetjük időben, akkor sajnos olyan komolyabb gondokhoz vezethet, mint a fogak kilazulása, legrosszabb esetben pedig elvesztése. A fogágy, valamint az íny betegségei azonban megállíthatók!

A parodontológia tulajdonképpen egy tudományág elnevezése, mely a fogat körülvevő, illetve rögzítő rendszer, valamint az íny betegségeivel és azok kezelésével foglalkozik. Míg a fogágybetegségre régen úgy tekintettek, hogy nem lehet rajta segíteni, ma már minden felmerülő probléma orvosolható, ha időben lépünk. Ehhez persze nem árt tudni, milyen tünetek jelezhetik az íny sorvadását, illetve egyéb problémáit.

A fogágybetegség jelei

Több tünet is figyelmeztethet arra, hogy itt az ideje felkeresni a fogászati rendelőt. Ha a fogíny vörös, duzzadt, illetve gyakran tapasztalható fogínyvérzés és fájdalom, annak gyakran lehet az oka a fogágy betegsége. Ugyancsak erre utalhat az is, ha mozgó fogat érzékelünk szánkban, ezen felül pedig gyakran társul hozzá kellemetlen szagú lehelet.

A fogágy- és íny betegségei megelőzhetők

Mivel az esetek többségében a helytelen szájápolás indítja útjára a betegséget, ezért rendszeres karbantartás mellett az íny gyulladása és sorvadása megelőzhető. A rossz szájhigiénia ugyanis idővel megkövült lepedékeket hagy maga után, melyeken milliónyi baktérium tud megtelepedni. Ezek aztán először ínygyulladást okoznak, később azonban már a fogakat tartó csont leépülését is megindítják. Ezt követően kialakul egy ínytasak, és az íny alatt is fogkő keletkezik, melyet aztán már semmilyen otthoni eszközzel nem lehet eltávolítani. Ennek köszönhetően a baktériumok már a tartószöveteket kezdik ostromolni. A megfelelő szájápolás mellett ugyancsak nagy szerepe van a megelőzésben a rendszeres fogászati kontrollnak, mely segít időben észrevenni bármilyen fennálló problémát.

Parodontológia kezelések

Amennyiben nem sikerül megelőzni a bajt, a parodontológiai kezelések tudják megoldani a problémánkat. A fogágybetegség kezelése mindig attól függ, hogy mennyire előrehaladott a baj, milyen stádiumban van éppen a kezelendő terület. Kezdeti stádiumban, amikor a kellemetlen tünetek még csak a fogínyt érintik, elegendő lehet a rendszeres és alaposabb fogmosás mellett bevezetett fogselyem, illetve fogköz tisztító kefe használata. Viszont, ha a betegség már a fogat körülvevő csontot is eléri, akkor csakis szakszerű kezelésekkel lehet megállítani a folyamatot. Ezen belül lehet szó fogkő eltávolításról, zárt-, illetve nyitott kürettálásról, valamint ínykorrekcióról is.

A kezelések menete

Ahogy fent említettük, a parodontológiai kezelések mindig egyénre szabva, az aktuális állapotot figyelembe véve történnek. Ahhoz, hogy lássuk az eljárások egymásra épülő menetét, a legsúlyosabb – ám még kezelhető – állapotot hozzuk példának.

Első lépésként az ultrahangos fogkő eltávolítás segít eltűntetni a lepedékeket és elszíneződéseket, melyek a fogainkon, az íny felett/alatt találhatók. Ezt követi az íny alatti fogkő eltávolítása, vagyis a zárt kürettálás. Ez helyi érzéstelenítésben történik, kézi műszerek segítségével. A szabaddá vált foggyökér felszínének tisztítása és simítása következtében a fogakat tartó csont gyulladásos állapota megszüntethető.

Amennyiben viszont mindez nem elegendő, akkor szükség van műtéti beavatkozásra is, melynek során az elpusztult szövetek helyreállítása, illetve pótlása a cél. Végül a funkció és esztétika kerül előtérbe, melyek egyénre szabott implantátumok, valamint tisztítható fogpótlások segítségével állíthatók helyre.


Parodontológia kezelés után

A különböző eljárásokat követően minden esetben tartsuk be azokat az utasításokat, és tanácsokat, melyeket kezelőorvosunktól kapunk! Amennyiben komolyabb beavatkozáson estünk át, úgy fontos lehet alkalmazni hűtőtasakot jegeléshez, illetve fájdalomcsillapítót az esetleges fájdalmak enyhítésére.

Bármilyen kezelésen is estünk át, a dohányzás mellőzése egyértelműen segít abban, hogy a kívánt eredmény fenntartható legyen. Az pedig mindennél fontosabb, hogy nagy hangsúlyt fektessünk a szájhigiénia megfelelő fenntartására, valamint célszerű 3-4 havonta beiktatni fogászati szűrővizsgálatot, ezen felül ilyen időközönként a fogkő eltávolítása is javasolt lehet.


Lépj kapcsolatba velünk!

Elérhetőségek


Budapest belvárosában a 7. kerületben található impozáns fogászati rendelésünkön vája Önt dr. Kachelmann Sára szájsebész szakorvos és csapata


IDŐPONTFOGLALÁS

Telefon:
06 30 556 6000FOGÁSZATI RENDELŐ

Budapest, 7. kerület
Rottenbiller u. 5/b.
Kövess minket!

Közösségi médiaCopyright by AmonDent 2022. All rights reserved.

Amondent-footer-logo