Speciális körülmények és szakértelem

SZÁJSEBÉSZET

A szájsebészeti eljárások olyan problémák kezelésére szolgálnak, melyeket sima fogorvosi kezeléssel már nem lehet megoldani. Legtöbbször az érintett terület műtéti feltárása is szükséges.

Milyen esetekben ajánlott a szájsebészeti kezelés?

Mindenkivel előfordulhatnak olyan esetek, amikor a fogak vagy az íny állapota miatt szájsebészeti beavatkozásra van szükség. Viszont, ha meghalljuk ezt a szót, egyből görcsbe rándul a gyomrunk. Pedig a mai szájsebészet a technológiák folyamatos fejlődésének köszönhetően már teljesen más képet mutat, mint amit elképzelünk. A beavatkozások fájdalommentesek, a szájsebész szakorvosok pedig kiváló segítséget nyújtanak szájüregünk egészségének visszaállításában és a problémák orvoslásában.

A szájsebészeti eljárások olyan problémák kezelésére szolgálnak, melyeket sima fogorvosi kezeléssel már nem lehet megoldani. Legtöbbször az érintett terület műtéti feltárása is szükséges, éppen ezért megkövetelik a speciális körülményeket, mind a rendelő, mind a felszerelés, mind pedig a szakértelem szempontjából.

Az egyik leggyakrabban végzett szájsebészeti eljárás a foghúzás, melyet így lehet szövődménymentesen és biztonságban elvégezni. De természetesen ennél sokkal szerteágazóbb a szájsebészet területe. A fogak eltávolítása mellett szóba jöhet például a gyökerek műtéti eltávolítása, de a csontpótlás és az implantálás is ebbe az ágazatba sorolható. Baleseti sérülések esetén szintén lehet szükség szájsebészeti ellátásra, de ugyancsak ez lehet a megoldás egyes cisztás, tályogos, daganatos vagy egyéb gyulladásos problémák megszüntetésére. Végül, de nem utolsó sorban ki kell emelni a bölcsességfogat, mely szinte minden állapotban képes gondot okozni: ha kibújt, akkor azért, ha az állcsontban rekedt, akkor azért. A szájsebészet segít abban, hogy a fent említett – és persze sok más, hasonló – problémát gyorsabban és kockázatmentesen átvészeljük, szövődmények nélkül.

Szájsebészeti kezelések


fog eltávolítás

FOGHÚZÁS


Ha egy fog már nem megmenthető, akkor eltávolítása elkerülhetetlen, ugyanis gócokat és gyulladásokat is eredményezhet a szervezetünkben. De más esetekben is dönthetünk a foghúzás mellett, akár fogászati, akár esztétikai szempontból.


bölcsességfog eltávolítás műtéttel

BÖLCSESSÉGFOG ELTÁVOLÍTÁS


A bölcsességfog sokak életét keseríti meg, akár hosszú időn keresztül. Ha nem tud áttörni, vagy teljesen kinőni, az gyakran gyulladásokat és erős fájdalmakat okozhat. Ha ferdén tör a felszínre, akkor torlódást eredményezhet. Sokszor pedig lehetetlen a tisztítása, ami további fogászati gondokhoz vezet. Bármilyen gond is van vele, az kellemetlen panaszokkal jár, így legtöbbször érdemes az eltávolítása mellett dönteni.


törött fog és foggyökér eltávolítás

FOGGYÖKÉR ELTÁVOLÍTÁS


A betört foggyökér egy folyamatos gyulladásos közeget tarthat fenn, ami egyrészt nagy fájdalmakkal járhat, másrészt szerveztünk többi részére is kellemetlen hatással van. Amellett, hogy duzzanatot és fájdalmat generál, gócbetegség elindítója is lehet. Éppen ezért érdemes minél hamarabb eltávolíttatni azt.


gyökércsúcs rezekció röntgen felvétel

GYÖKÉRCSÚCS REZEKCIÓ


Amennyiben a gyökérkezelés nem segít, még mindig adhatunk egy utolsó esélyt fogunknak a gyökércsúcs, illetve a körülötte lévő gyulladt szövetek eltávolításával. Az eljárásnak köszönhetően új és egészséges csontállomány fejlődése indulhat meg, mely aztán hosszú ideig megőrizhető még.


fogtályog - tályog az ínyen

INCISIÓ – FOGTÁLYOG MEGNYITÁS


Számos oka lehet annak, amikor egy gyulladt fog környékén tályog alakul ki. Ez rengeteg fájdalommal és egyéb kellemetlen tünettel jár, ha pedig nem kezeljük időben, akkor a gyulladás további terjedésével is számolnunk kell. Az incisió, vagyis a fogtályog megnyitása megakadályozza ezt, és gyorsan szünteti meg a panaszokat is.


ínyplasztika előtt

ÍNYPLASZTIKA


A fogíny visszahúzódása rendkívül sok kellemetlenséggel jár. A fájdalom, a duzzanat és a mosolyunkra kivetett negatív hatásának orvoslásában kulcsfontosságú szerepet tölt be az ínyplasztika. A sokrétű eljárás emellett az ínymosolyra is megoldást kínál. Az ínyplasztika tehát nem csak a fájdalmakat generáló problémákkal számol le, hanem esztétikus mosolyt is biztosít.


Mire figyeljünk szájsebészeti beavatkozás után?

Nagyon fontos, hogy bármilyen szájsebészeti kezelésen is estünk át, mindig pontosan tartsuk be azokat a tanácsokat és utasításokat, melyekkel kezelőorvosunk felvértez bennünket!

Mint minden műtéti eljárás után, ebben az esetben is szükség lesz majd kontrollra, illetve esetleges varratszedésre. Addig is jobb, ha elkerüljük az olyan kimerítő tevékenységeket, mint a sport, a túrázás, de még a házimunkát is lehetőleg bízzuk másra! Ugyancsak érdemes kihagyni a következő napokban a strandolást, a napozást, a szaunázást és a melegfürdőt is. Ha ezeket nem tartjuk be, sajnos felszakadhat a varrat, beindulhat a vérzés, és a lüktető fájdalom mellett valószínűleg ügyeletre kell majd mennünk. A gyors gyógyulás érdekében inkább kíméljük magunkat és pihenjünk sokat!

Szájsebészeti kezelést követően kiemelten fontos, hogy a szájápolást ne mellőzzük, viszont odafigyelve és csak puha fogkefével lehet az érintett területeket tisztán tartani. Az öblögetést azonban inkább kerüljük pár napig, ahogy megszívni sem szabad vagy piszkálni a sebünket!

Érdemes az arcunkat jégtasakkal hűteni időnként, de maximum 10 percekre csak. Ez segít enyhíteni a fájdalmat, illetve lehúzni az esetleges duzzanatokat, melyek a beavatkozás következtében előfordulhatnak. Viszont nem szabad, hogy fázzon az arcunk, és vizes ruhás borogatást sem ajánlott tenni a műtéti területre!


Leggyakrabban előforduló kérdések


Mennyire fog fájni a beavatkozás, és mire számítsunk utána?

Mivel minden egyes szájsebészeti kezelés helyi érzéstelenítésben történik, ezért teljesen fájdalommentesek. Akkor sem kell eget rengető fájdalomra számítani, amikor az érzéstelenítő hatása kimegy. A műtét utáni fájdalom természetesen egyénfüggő, de legtöbbször elegendő a vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók alkalmazása. Egyes esetekben azzal viszont számolnunk kell, hogy szájnyitási nehézségünk lehet. Ezt finom masszírozással tudjuk enyhíteni.


Milyen gyógyszerek szedésére kell számítani?

Ahogy fentebb is említettük, a számunkra eleve bevált fájdalomcsillapítók elegendőek a műtét utáni esetleges fájdalmak enyhítésére. Ezen felül szinte mindig szükség van egy antibiotikum kúrára, melyet az orvosi utasításnak megfelelően kell végigcsinálni. Ez megelőzi a műtét utáni komplikációk és gyulladások kialakulását.


Evés, ivás, dohányzás a műtét után

A szájsebészeti beavatkozást követően érdemes megvárni, hogy kimenjen az érzéstelenítő hatása, nehogy félre nyeljünk. A következő napokban pedig kerülni kell a tejtermékek, illetve a nyes húskészítmények fogyasztását. Éppúgy ajánlott a magvas, nagyon fűszeres és forró ételek száműzése az étrendünkből egy ideig. Ital szempontjából a szénsavas, illetve az alkoholos termékeket kell kerülni. Mivel a dohányzás rossz szájhigiéniát teremt, ezért jobb felfüggeszteni, vagy a lehető legnagyobb mértékben lecsökkenteni ezt a tevékenységet. Amennyiben ez nem sikerül, sajnos lassabb gyógyulással, illetve esetleges komplikációkkal is számolhatunk.


Lépj kapcsolatba velünk!

Elérhetőségek


Budapest belvárosában a 7. kerületben található impozáns fogászati rendelésünkön vája Önt dr. Kachelmann Sára szájsebész szakorvos és csapata


IDŐPONTFOGLALÁS

Telefon:
06 30 556 6000FOGÁSZATI RENDELŐ

Budapest, 7. kerület
Rottenbiller u. 5/b.
Kövess minket!

Közösségi médiaCopyright by AmonDent 2022. All rights reserved.

Amondent-footer-logo