BÖLCSESSÉGFOG ELTÁVOLÍTÁS

Mivel többféle probléma is lehet vele, ezért nagyon gyakori, hogy ki kell húzni. Ennek tökéletes megoldása a bölcsességfog szájsebészeti eltávolítása.

Milyen problémák adódhatnak a bölcsességfoggal?

A bölcsességfog sokaknak keserítheti meg az életét. Előfordulhat, hogy pár nap alatt kibújik, de ez a folyamat akár évekbe is telhet, időről időre megkeserítve életünket. Mivel többféle probléma is lehet vele, ezért nagyon gyakori, hogy ki kell húzni. Ennek tökéletes megoldása a bölcsességfog szájsebészeti eltávolítása, mely egyrészt a többi fog védelmét is elősegíti, másrészt megszünteti a panaszokat, amiket okozhat.

Nagyon gyakori jelenség, hogy a bölcsességfog nem tud áttörni, vagy teljesen kinőni, mert nincsen elég helye hozzá. Ebben az esetben gyakran gyulladásokat és erős fájdalmakat okozhat az íny alatt maradt fog. Ezen felül az is előfordulhat, hogy a bölcsességfog kinő, de nem helyesen. Ha például nem megfelelő irányban, ferdén tör a felszínre, akkor összetolhatja, nyomhatja a többi fogat, ezzel torlódást okoz, ami szintén kelletlenségekhez vezet. Ugyancsak nem jó az sem, ha az előtte álló foggal nem is érintkezik, így nagyobb hézag keletkezik a két fog között. Ilyenkor a tisztítás szinte lehetetlenné válik, ami olyan fogászati gondokhoz vezet, mint a fogkő kialakulása vagy a fogszuvasodás például.

Milyen esetekben szükséges eltávolítani a bölcsességfogat?

Ha a fent leírt problémák bármelyike előfordul, akkor érdemes megválni a bölcsességfogtól. Természetesen vannak olyan esetek, amikor mérlegelni kell, hogy inkább kezeljük – amennyiben lehetséges – a bölcsességfog körüli gondokat, de ez elég ritka kivétel. A sokszor igen fájdalmas panaszok, a folyamatos gyulladások, illetve a többi fog védelme érdekében legtöbbször a bölcsességfog eltávolítása a helyes döntés.

A bölcsességfog eltávolítása

Kétféle módon is el lehet távolítani a bölcsességfogat. Az egyik módszer a fog egyszerű kihúzása, a másik során viszont műtéti feltárásra van szükség. Bármelyik is szükséges adott esetben, egyáltalán nem kell félni tőle, hiszen helyi érzéstelenítésben zajlik mind a kettő.

Arra, hogy melyikre van szükség, természetesen a kezelőorvos adja meg a választ. Ehhez nagy segítséget jelent a panoráma röntgen elkészítése, mely minden eljárás esetében az első lépés. Ez tökéletesen megmutatja, hol és hogyan helyezkedik el a fog. Az, hogy melyik kezelésre lesz szükség, függ a fogak helyzetétől, a bölcsességfog körüli csontozattól, valamint a gyökerek lefutásától is.

Amennyiben a fog korona része már előtört, akkor általában nincs szükség műtétre, főleg, ha felső bölcsességfogról van szó. Ilyenkor az érzéstelenítő beadását követően pár perc alatt túl is eshetünk a foghúzáson.

Bölcsességfog műtéti eltávolítása

Amennyiben a kezelőorvos úgy dönt, hogy műtéti eltávolításra lesz szükség, akkor sem kell megijednünk. A felszerelt rendelőnek, a szakértelemnek és az érzéstelenítőnek köszönhetően nem kell tartanunk sem fájdalmaktól, sem nagyobb fokú kellemetlenségektől.

A műtéti feltárást követően a felső bölcsességfog eltávolítás általában egyben is megoldható. Alsó bölcsességfog esetén azonban kicsit komplikáltabb lehet a helyzet, így ez az eljárás picit tovább is tarthat. Az ínyen ejtett metszés lehetővé teszi, hogy a kezelőorvos hozzáférjen a foghoz, de sokszor ehhez egy speciális csontmaró fúróra is szükség van. A fog gyorsabb kiemelésének érdekében előfordulhat, hogy a fogat még a csontban több kisebb részre kell darabolni, és úgy eltávolítani. A műtét végén pedig varratok segítségével zárjuk a sebszéleket.


Mire figyeljünk bölcsességfoghúzás után

Minden esetben érdemes betartani az összes tanácsot és utasítást, melyekkel a kezelőorvosunk ellát minket. Szükség van sokszor például egy antibiotikum kúrára a beavatkozás után, melynél hangsúlyos, hogy azt a mennyiséget és addig szedjük, ahogy előírják nekünk.

Nagyon fontos, hogy amennyire csak tudunk, pihenjünk sokat az eljárás utáni napokban. Kerüljük a sportolást és a nehéz fizikai munkát, ne hajolgassunk és bízzuk inkább másra a házimunkát is! A forró fürdőnek és a szaunázásnak sem most van itt az ideje.

Ne öblögessünk, ne szívogassuk és ne piszkáljuk a sebet! Emellett azonban fokozottan oda kell figyelni a szájhigiéniára, de ehhez csak puha fogkefét érdemes alkalmazni.

Az evésre és ivásra vonatkozó szabályok betartása ugyancsak lényegesek: kerülni kell a tejtermékek, a szénsavas, illetve alkoholos italok fogyasztását, és addig ne is együnk vagy igyunk semmit, amíg az érzéstelenítő hatását érezzük még.

A bölcsességfog eltávolítás után számíthatunk valamennyi vérzésre, illetve fájdalomra is. Utóbbira viszont elegendő a megszokott fájdalomcsillapítók alkalmazása. Előfordulhat az is, hogy feldagad az arcunk, melynek elmúlását hűtőtasakos borogatással segíthetjük. Lilás foltok megjelenése esetén használhatunk fekete-nadálytő krémet. Amennyiben szájzár lép fel, az állkapocs finom masszírozásával tudunk segíteni, hogy megszűnjön.Szájsebészet

BLOGAnnak ellenére, hogy a bölcsességfog eltávolításának menete mára teljesen átalakult, hiszen a korábbi vésésnek és fájdalmas kellemetlenségeknek már nyoma sincs, még mindig sok kérdőjel övezi az eljárást.

Főként a műtéti beavatkozást követően, kell idő a felépüléshez is. Ezt az időszakot könnyíthetjük meg azzal, ha odafigyelünk néhány részletre és betartjuk a fogorvosunk tanácsait. 

Betört foggyökér keletkezhet egy sikertelen húzás, egy baleset, vagy akár nagymértékű fogszuvasodás miatt is. Bármi is áll a háttérben, nagyon fontos, hogy ezt minél hamarabb el kell távolítani.

Lépj kapcsolatba velünk!

Elérhetőségek


Budapest belvárosában a 7. kerületben található impozáns fogászati rendelésünkön vája Önt dr. Kachelmann Sára szájsebész szakorvos és csapata


IDŐPONTFOGLALÁS

Telefon:
06 30 556 6000FOGÁSZATI RENDELŐ

Budapest, 7. kerület
Rottenbiller u. 5/b.
Kövess minket!

Közösségi médiaCopyright by AmonDent 2022. All rights reserved.

Amondent-footer-logo
Átépítünk