Hogyan csináljuk?

FOGGYÖKÉR ELTÁVOLÍTÁS

A foggyökér eltávolítása előtt egy panoráma röntgen készül, majd helyi érzéstelenítést követően a szóban forgó terület feltárása következik. Gyulladás esetén a seb kitisztítása és a gyulladt szövetek eltávolítására is sor kerül. A sebszéleket aztán varratokkal egyesítjük.

Miért fontos a letört fogak, foggyökerek eltávolítása?

Akár egy baleset miatt törik le a fogunk menthetetlenül, akár az előrehaladott fogszuvasodás miatt alakul úgy, hogy a foggyökér eltávolítása az egyetlen lehetőség, nem szabad halogatnunk a kezelést. Természetesen egyéb okok is állhatnak a háttérben, de minél hamarabb lépnünk kell. Ez a szájsebészeti eljárás ugyanis nem fájdalmas, ellenkező esetben viszont, ha nem orvosoltatjuk a problémát, az sok kellemetlenséggel és fájdalommal árnyékolhatja be mindennapjainkat.

A betört foggyökér egy folyamatos gyulladásos közeget tarthat fenn, ami egyrészt nagy fájdalmakkal járhat, másrészt szerveztünk többi részére is kellemetlen hatással lehet. Ugyanis amellett, hogy duzzanatot és fájdalmat generál, gócbetegség elindítója is lehet. Éppen ezért, bármilyen oknál fogva is marad letört fog vagy foggyökér a szánkban, érdemes minél hamarabb eltávolíttatni azt.


Milyen esetekben szükséges a szájsebészeti foggyökér eltávolítás?

Foggyökér gyulladás:

Amennyiben a foggyökér be van gyulladva, a szájüreg belsejében gennyes gócok, tályogok alakulhatnak ki. Ez igen nagy fájdalommal járhat, és kezeletlen állapot esetén akár az egész szervezetre kiterjedő kellemetlenségeket okozhat.

Sikertelen gyökérkezelés:

Amennyiben egy fog gyulladásban van, legtöbb esetben a gyökérkezelés kerül szóba megoldásként. Azonban, ha a kezelések alkalmával nem változik pozitív irányban a fog helyzete, és továbbra is fájdalmaink vannak, szükség lehet a foggyökér eltávolítására.

Parodontális probléma miatti gyulladás:

A fogínybetegségek, köztük a gyökérhártya gyulladása súlyosan károsítja a fogat tartó szöveteket. Ez végső soron foghullást eredményez, illetve a fog olyan állapotát, amikor már nem lehet megmenteni. Ilyenkor muszáj eltávolítani a fogat, illetve a foggyökeret.

Foghúzás után betört foggyökér:

A foghúzásra váró fogak legtöbb esetben nagyon rossz állapotban vannak. Ezért sajnos előfordul – főleg felkészületlen rendelők esetében -, hogy a foggyökér betörik, még nagyobb problémát okozva ezzel a páciensnek.

Erősen szuvasodott, letört fog:

Kezeletlen szuvasodásnál olyan mértékű lehet a fog állományának vesztése, hogy nem lehet megmenteni a fogat. A letört fog esetében – ami sokszor együtt jár a szuvasodással, de okozhatja más is – szintén vannak menthetetlen helyzetek. Ilyenkor a megmaradt fog, illetve a foggyökér eltávolítása további kellemetlenségektől kímélhet meg bennünket.


foggyökér röntgen

A foggyökér eltávolítás menete

A foggyökér eltávolítása előtt egy panoráma röntgen készül. Amennyiben a gyökerek görbék, esetleg kiterjedt gyulladások is társulnak hozzájuk, akkor lehetséges, hogy egy CT felvételre is szükség lesz.

A helyi érzéstelenítést követően a szóban forgó terület feltárása következik. A foggyökér kiszedése speciális eszközökkel történik, majd gyulladás esetén a seb kitisztítása és a gyulladt szövetek eltávolítására is sor kerül. A sebszéleket aztán varratokkal egyesítjük.


Mire számíthatunk foggyökér eltávolítás után?

Főként a műtéti úton eltávolított foggyökér esetében jelentkezhet fájdalom, melyre fájdalomcsillapító szedése javasolt. Ugyancsak előfordulhat duzzanat, amit hűtőtasakkal jegelhetünk.

Fontos betartani az étkezésre és italfogyasztásra is előírt tanácsokat, illetve legkorábban az érzéstelenítő hatásának megszűnése után lehet bármit enni vagy inni.Szájsebészet

BLOGAnnak ellenére, hogy a bölcsességfog eltávolításának menete mára teljesen átalakult, hiszen a korábbi vésésnek és fájdalmas kellemetlenségeknek már nyoma sincs, még mindig sok kérdőjel övezi az eljárást.

Főként a műtéti beavatkozást követően, kell idő a felépüléshez is. Ezt az időszakot könnyíthetjük meg azzal, ha odafigyelünk néhány részletre és betartjuk a fogorvosunk tanácsait. 

Betört foggyökér keletkezhet egy sikertelen húzás, egy baleset, vagy akár nagymértékű fogszuvasodás miatt is. Bármi is áll a háttérben, nagyon fontos, hogy ezt minél hamarabb el kell távolítani.

Lépj kapcsolatba velünk!

Elérhetőségek


Budapest belvárosában a 7. kerületben található impozáns fogászati rendelésünkön vája Önt dr. Kachelmann Sára szájsebész szakorvos és csapata


IDŐPONTFOGLALÁS

Telefon:
06 30 556 6000FOGÁSZATI RENDELŐ

Budapest, 7. kerület
Rottenbiller u. 5/b.
Kövess minket!

Közösségi médiaCopyright by AmonDent 2022. All rights reserved.

Amondent-footer-logo