FOGHÚZÁS

Ha egy fog már nem megmenthető, akkor a fog eltávolítása igencsak fontossá válik, hiszen gócokat és gyulladásokat is eredményezhet a szervezetünkben.

Mikor ajánlott a fogeltávolítás?

Bár a mai fogorvoslás legnagyobb célja, hogy minden értékes, saját foganyagot megmentsen, sajnos vannak olyan esetek, amikor a fog eltávolítása elkerülhetetlen. Amennyiben megpecsételődik egy adott fog ilyen irányú sorsa, akkor sokan félni kezdenek az eljárástól. Manapság a foghúzás azonban már minden esetben fájdalommentes, és a szájsebészeti kezelésen belül elvégzett foghúzások garantálják, hogy az esetleges kockázatok és szövődmények is elkerüljenek minket.

Ha egy fog már nem megmenthető, akkor eltávolítása igencsak fontossá válik, hiszen gócokat és gyulladásokat is eredményezhet a szervezetünkben. Az ilyen fogak állapotához általában a kezeletlen, előrehaladott fogszuvasodás vezet.

Ugyancsak előfordulhat olyan eset is, amikor egy teljesen ép fog eltávolítására van szükség. Ez olyankor lehetséges, amikor az adott fog rossz pozícióban helyezkedik el, és fogászati szempontból – vagyis a rágás tekintetében például – értékesebb fogat veszélyeztet. A bölcsességfog nagyon sokszor sorolható például ebbe a csoportba.

Betört vagy gyulladásban lévő foggyökér, illetve fogágybetegség miatt mozgó fog esetén is szükség lehet foghúzásra. Akkor is el kell gondolkodni ezen a lehetőségen, ha egyes fogak esetében hiába történt már fogászati kezelés, a fájdalom mégis intenzív marad, és nem múlik el.

Milyen típusú fogeltávolítási eljárások léteznek?

A fogak eltávolításának tekintetében beszélhetünk egyszerű-, komplikált-, illetve műtéti/sebészeti foghúzásról. Míg az egyszerű eljárás nem igazán szorul magyarázatra, addig a komplikált jelző igen. Ezt olyan esetekben használjuk, amikor a fog eltávolítása közben le-, vagy éppen betörik a fog. Sajnos sokszor ennek az lehet a vége, hogy mégis szükség van műtéti feltárásra. Ennek elkerüléséhez a legbiztonságosabb megoldás a feltárás lehet komplikáltnak tűnő helyzetekben, melyet főként elő nem tört, vagy rosszul nőtt fogak esetében kell alkalmazni. Ugyancsak szükséges a műtéti foghúzás a legtöbb bölcsességfog eltávolításakor is.

A foghúzás menete


Előzetes vizsgálat, panoráma röntgen

A fogeltávolítást minden esetben meg kell, hogy előzze egy előzetes vizsgálat, valamint egy panoráma röntgen elkészítése is. Ezen látható minden fontos információ az adott fogról, ami nagy segítséget nyújt a kezelőorvos számára. Ez segít ugyanis eldönteni, milyen típusú foghúzás szükséges, illetve a beavatkozás közben sem érnek majd kellemetlen meglepetések bennünket.


Érzéstelenítés, feltárás

Az egyszerű és a sebészeti foghúzás is helyi érzéstelenítés beadását követően történik, ezért semmilyen fájdalommal, vagy nagyobb kellemetlenséggel nem kell számolnunk. A feltárás kíméletesen, professzionális eszközökkel történik, hogy minél gyorsabban és minél kisebb traumával lehessen eltávolítani a fogat. A kiemelést követően a fogeltávolítás helyét pár öltéssel összevarrjuk, ami gyorsabb gyógyulást eredményez. A varratok kiszedése általában 7 nappal a műtét után lehetséges, mely szintén fájdalommentes folyamat.


Fontos tudnivalók foghúzás után

Érdemes megvárni az evéssel és az ivással, hogy az érzéstelenítő hatása teljesen megszűnjön. Viszont ezt követően sem ajánlott mindent fogyasztani. Pár napig kerülnünk kell a tejtermékeket és a nyers húsokat, de éppígy nem ajánlott az alkoholos és szénsavas italok választása sem.

Amennyiben duzzanat keletkezik a foghúzás helyén, jegelhetjük az érintett területeket, de vigyázzunk, hogy arcunk ne fázzon! Ha úgy érezzük, hogy szükséges, fájdalomcsillapítót szedhetünk az esetleges fájdalmainkra.

Minden esetben fontos betartani a kezelőorvos utasításait. Ez kiemelten vonatkozik a szájhigiéniára. Öblögetni pár napig például nem szabad, ahogy hamarabb abbahagyni az antibiotikum szedését sem!

Mit lehet és mit nem foghúzás után?

Lépj kapcsolatba velünk!

Elérhetőségek


Budapest belvárosában a 7. kerületben található impozáns fogászati rendelésünkön vája Önt dr. Kachelmann Sára szájsebész szakorvos és csapata


IDŐPONTFOGLALÁS

Telefon:
06 30 556 6000FOGÁSZATI RENDELŐ

Budapest, 7. kerület
Rottenbiller u. 5/b.
Kövess minket!

Közösségi médiaCopyright by AmonDent 2022. All rights reserved.

Amondent-footer-logo