GYÖKÉRCSÚCS REZEKCIÓ

A gyökércsúcs rezekció egy olyan szájsebészeti eljárás, melynek során a fog gyökerének egy részét, vagyis a gyökércsúcsot távolítjuk el, a gyökér körüli gyulladt szövetekkel együtt.

Utolsó esély a fognak

A mai fogászati és szájsebészeti kezelések legfőbb célja, hogy minden fogállományt, amit csak lehet, megmentsenek. Amennyiben viszont nincs erre esély, akkor pedig a lehető legkíméletesebb és a páciens szempontjából legjobb megoldásokat nyújtják. A gyökércsúcs rezekció tulajdonképpen egy utolsó esélyt ad a fognak, ha a gyökérkezelés már nem vált be.

Mi az a gyökércsúcs rezekció?

A gyökércsúcs rezekció egy olyan szájsebészeti eljárás, melynek során a fog gyökerének egy részét, vagyis a gyökércsúcsot távolítjuk el, a gyökér körüli gyulladt szövetekkel együtt. Ez a beavatkozás akkor is segíthet a problémán, amikor a gyökérkezelés hatástalannak bizonyult, megmentve ezzel még a szóban forgó fogat. Bár viszonylag kisebb traumával jár, mégis nagyfokú szakértelmet és odafigyelést igényel az eljárás.

Mikor lehet szükség a gyökércsúcs eltávolításra?

Ahogy fent említettük, legtöbb esetben akkor kerül sor gyökércsúcs rezekcióra, amikor olyan krónikus és gyulladásos folyamatok nehezítik meg életünket, melyekre a gyökérkezelés nem jelent már megoldást. Ugyancsak szóba jöhet az eljárás, ha a fog gyökere körül ciszta alakul ki. Akkor is szükség lehet a beavatkozásra, amikor a fog csatornarendszere nem teljesen átjárható, ezért nem tisztítható még a speciális műszerekkel sem. Természetesen akadhatnak egyéb problémák is, amikor a kezelőorvos úgy ítéli meg, hogy a legjobb megoldás számunkra a gyökércsúcs eltávolítása lehet.

Vannak esetek azonban, amikor nem javasolt a gyökércsúcs rezekció

Akad néhány tényező, aminek fennállása esetén viszont nem javasolt elvégezni a beavatkozást. Többek között ilyen lehet, amikor nem megfelelő a fog hossza. Amennyiben nem maradna elegendő hosszúságú foggyökér, akkor a fog instabil lesz, ezért nem érdemes belevágni az eljárásba. Szintén ellenjavallt a gyökércsúcs eltávolítása, amikor a fogat körülvevő csontállomány nagyon rossz állapotban van, és nem elegendő így a fog rögzítettsége. Ezen felül persze előfordulhatnak más esetek is, amikor nem ajánlott a kezelés, ezt minden esetben a kezelőorvos tudja mérlegelni és eldönteni.

gyökércsúcs rezekció röntgen felvétel

A gyökércsúcs eltávolításának menete

Az eljárás előtt minden esetben át kell esnie a páciensnek egy gyökérkezelésen, illetve, amennyiben van gyökértömés, azt ellenőrizni kell, hogy milyen állapotban van. Első lépésként aztán a helyi érzéstelenítés következik, így maga a beavatkozás teljesen fájdalommentes. Ezt követően a foggyökér felöli részen tárjuk fel a területet, majd következik a gyökércsúcs eltávolítása a gyulladt szövetekkel együtt. Amennyiben szükséges, gyógyszeres töméssel zárjuk le résmentesre a gyökércsatornát, majd végül a seb lezárása következik.


Gyökércsúcs rezekció után

A beavatkozást követően nagyon ügyelni kell az érintett területre, a sebet semmi esetre sem szabad dörzsölni. Ne erőltessük meg magunkat és kerüljük a forró fürdők vagy a szauna adta kellemes kikapcsolódást is egy időre!

Jelentkezhet vérzés, fájdalom és duzzanat, melyeket nyugodtan csillapíthatunk a megszokott gyógyszereinkkel, illetve hűtőtasakos jegeléssel. Nagyon fontos odafigyelni a szájhigiéniára, jobb, ha még többször mosunk fogat, mint általában.

Számolnunk kell azzal, hogy a gyökércsúcs rezekciót követően a fog már nem lesz olyan nagy teherbírású, ami például fogászati hidak készítésénél fontos szempontot jelenthet.

A kezelés után fél évvel érdemes egy fogászati röntgenképet készíteni kontrollként, melyet a gyökércsúcs rezekció utáni 2. évig szintén ajánlott megismételni félévenként. Ez idő alatt az esetek többségében új, egészséges csontállomány fejlődik a területen, mely hosszú ideig megőrizhető még.


Lépj kapcsolatba velünk!

Elérhetőségek


Budapest belvárosában a 7. kerületben található impozáns fogászati rendelésünkön vája Önt dr. Kachelmann Sára szájsebész szakorvos és csapata


IDŐPONTFOGLALÁS

Telefon:
06 30 556 6000FOGÁSZATI RENDELŐ

Budapest, 7. kerület
Rottenbiller u. 5/b.
Kövess minket!

Közösségi médiaCopyright by AmonDent 2022. All rights reserved.

Amondent-footer-logo
Átépítünk