Tályog megnyitás

INCISIÓ

A fogtályog erős fájdalmakkal, duzzanatokkal jár, és nem várt szövődményt is tartogathat számunkra. Az incisió, azaz a fogtályog megnyitása ezen segít.





A fogtályog kialakulása és tünetei

Több okból kifolyólag is megjelenhet a gyulladt fog környékén tályog. Sajnos rengeteg fájdalmat és egyéb tünetet is okozhat ez a jelenség, amennyiben pedig nem kezeljük időben, akár tovább is terjedhet a gyulladás. A tályog megnyitása elébe megy ennek, és hamar szünteti meg a felgyülemlő panaszokat is. Az incisió, ami a fogtályog megnyitását jelenti, nem csak a kellemetlen tüneteket szünteti meg, hanem megakadályozza a komolyabb problémák kialakulását is.

Amikor egy fog olyan mértékben szuvasodik, hogy a gyulladás képes egyre mélyebbre hatolni, akkor elérheti az idegcsatornát is. Ugyanez történhet azonban egy baleset következtében is, amikor letörik a fog, illetve abban az esetben is, ha egy tömött fogban meglazul a tömés. Az idegcsatornán keresztül aztán könnyedén jutnak el a baktériumok a gyökércsúcs körüli csontrészhez és szövetekhez. Itt nagyon sok esetben generálnak olyan fokú gyulladást, mely tályog kialakulásához vezet.

Ennek tünetei közé sorolható a kínzó fájdalom, hiszen a tályog feszíti a szöveteket, emellett pedig felduzzadhat a páciens arca is. Szintén jelentkezhet fogérzékenység, hőemelkedés vagy láz, illetve rossz közérzet,valamint a nyirokcsomók is megduzzadhatnak. Amennyiben kezeletlenül hagyjuk, akkor még nagyobb veszélyeket rejt a probléma, hiszen a gyulladás tovább terjedhet az arc kötőszövetes résein keresztül.


fogtályog - tályog az ínyen

Mi történik, ha a fogtályog kifakad?

Lehetséges, hogy az ínyen kialakult duzzanatból egyszer csak utat tör magának a genny, és kifakad a tályog. A foggyökér körüli tályog esetén ugyancsak képes áthatolni a genny a vékony csonton, és a szájüregbe ürül a lágy részeken át. Ilyen esetekben a fájdalom enyhül és a duzzanat is leapad, viszont sajnos ez csupán egy átmeneti állapot. Amíg ugyanis nem kap a tályog szakszerű kezelést, addig a tünetek mindig vissza fognak térni.

Mikor van szükség a tályog megnyitására?

Amennyiben a fent leírt tünetek közül akár csak egy is jelentkezik, azonnal segítséghez kell fordulni, hiszen a gennyes fog kezelése nem várathat magára. Ha akut fázisban van a tályog, és nem elegendő a szóban forgó fogat kezelni akár gyökérkezeléssel, akár gyökércsúcs rezekcióval, akkor kerül sor a tályog szájsebészeti megnyitására, eltávolítására.


Hogyan zajlik a kezelés?

A fogtályog megnyitását helyi érzéstelenítés előzi meg, hogy minél kevesebb fájdalommal és kellemetlenséggel járjon a kezelés. Ezt követően egy apró bevágással nyitjuk meg a gennyzacskót, vagy tályogot, melyből a genny így ki tud ürülni. A sebbe ezután egy fertőtlenítő csík kerül, hogy megakadályozza a seb záródását. Erre azért van szükség, mert így a váladék folyamatosan ürülni tud. Amennyiben szükséges, a kezelőorvos dönthet egy esetleges antibiotikum kúra, illetve gyulladáscsökkentők felírása mellett is.


A tályog megelőzése lehetséges

A fogtályog egy igencsak kellemetlen és nagy fájdalmakkal járó jelenség, ám tehetünk az ellen, hogy kialakuljon. A megelőzés egyik fontos része a megfelelő szájhigiénia fenntartása, ami nem csupán a mindennapi és helyes fogmosáson alapszik. A fogközök tisztítására is nagy hangsúlyt kell fektetni például. A másik kulcsfontosságú megelőzési szegmens a rendszeres fogászati ellenőrzés, melyen mindennemű probléma hamar kiderül, így időben tudunk lépni a fogak egészségének megőrzéséért. Amennyiben pedig nem tudtuk megelőzni a bajt, és tályog alakult ki, az első jeleknél érdemes felkeresni kezelőorvosunkat, hogy minél kisebb kellemetlenségek árán lehessen orvosolni a bajt.


szájhigiénia, fogkefe
Szájsebészet

BLOG


Annak ellenére, hogy a bölcsességfog eltávolításának menete mára teljesen átalakult, hiszen a korábbi vésésnek és fájdalmas kellemetlenségeknek már nyoma sincs, még mindig sok kérdőjel övezi az eljárást.

Főként a műtéti beavatkozást követően, kell idő a felépüléshez is. Ezt az időszakot könnyíthetjük meg azzal, ha odafigyelünk néhány részletre és betartjuk a fogorvosunk tanácsait. 

Betört foggyökér keletkezhet egy sikertelen húzás, egy baleset, vagy akár nagymértékű fogszuvasodás miatt is. Bármi is áll a háttérben, nagyon fontos, hogy ezt minél hamarabb el kell távolítani.






Lépj kapcsolatba velünk!

Elérhetőségek


Budapest belvárosában a 7. kerületben található impozáns fogászati rendelésünkön vája Önt dr. Kachelmann Sára szájsebész szakorvos és csapata


IDŐPONTFOGLALÁS

Telefon:
06 30 556 6000



FOGÁSZATI RENDELŐ

Budapest, 7. kerület
Rottenbiller u. 5/b.




Kövess minket!

Közösségi média



Copyright by AmonDent 2022. All rights reserved.

Amondent-footer-logo
Átépítünk