A fogíny helyreállítása

ÍNYPLASZTIKA

A fogíny visszahúzódása, ínymosoly és fognyaki érzékenység esetén lehet segítségünkre az ínyplasztika.

Mit tehetünk a fogíny helyreállítása érdekében?

Ínyünk rendkívül sokrétű szerepet tölt be szánk egészségi állapotának megőrzésében. Egyrészt óvja a csontozatot, valamint a fognyaki területeket mind a mechanikai-, mind a kémiai-, mind a hőhatásoktól. Másrészt pedig védelmet biztosít a kórokozókkal szemben is. Körbefogja, egyben stabilan tartja a fogakat. Mindemellett természetesen esztétikai szerepet is betölt. Éppen ezért nagyon fontos, hogy azonnal közbelépjünk, ha valami nem stimmel vele.

Ínyplasztikával a fogíny visszahúzódása és az ínymosoly ellen

Amikor az íny szabadon hagyja a fog gyökerének tájékát, akkor ez a terület érzékennyé válik rengeteg külső ingerre. Legyen szó a hideg, illetve a meleg ételekről és italokról, a savanyú vagy az édes ízekről. Emellett olyan kellemetlenségekkel számolhatunk, mint az ínyvérzés, a fognyaki fájdalom, illetve az íny gyulladása. Mindezek mellett akár csontsorvadás is kialakulhat, és a fog el is mozdulhat.

A sok kellemetlenség közül pedig nem hagyható el az esztétikai megközelítés sem. Hiszen mosolyunk már egyáltalán nem lesz természetes, egyre jobban látható lesz a foggyökér. Egy másik jelenség, mely szintén az esztétikum szempontjából jelenthet problémát, az ínymosoly. Az ínyplasztika egyszerre veszi fel a harcot mind a fájdalmakat generáló, mind pedig a dekoratív mosolyt beárnyékoló problémákkal szemben.


Előtte
Utána

Ínyplasztika fognyaki érzékenység esetén

A fognyaki érzékenység megszüntetésében kulcsszerepet játszhat az ínyplasztika. Ilyen esetekben a problémát okozhatja fogágybetegség, de akkor is előfordul a probléma, amikor valamilyen trauma éri a területet. Ez sajnos olyankor is lehetséges, ha nem megfelelő eszközzel, vagy nem helyesen tisztítjuk a fogunkat. Mivel az íny visszahúzódása miatt a gyökérfelszín védtelen marad, ezért kísérheti a jelenséget fájdalom, ínyvérzés és duzzanat is. Bármilyen kezelést alkalmazunk a fájdalmas problémák orvoslására, az ínyvisszahúzódást is célszerű műtéti korrekcióval megszüntetni.


Ínyplasztika a fogíny visszahúzódására

Az ínyplasztika segítségével a szabaddá vált gyökérfelszín újra fedést kap. A kezeléssel ugyanakkor megakadályozható az íny további bomlása, illetve annak összes negatív következménye is. Természetesen minden eset más, hiszen az ínyplasztika kimenetelét nagyban befolyásolja, hogy milyen állapotban van a fog körüli csontállomány, valamint az is, hogy mennyire széles és mély a fogíny visszahúzódása. Amennyiben a körülmények engedik, akár egy teljes fedés is megoldható, azonban, ha nagyobb mértékű a károsodás, akkor részleges fedést lehet elérni. Utóbbi esetben is jelentős a javulás minden tekintetben, ezért mindenképpen érdemes belevágni.


Az ínymosoly korrekciója

Az ínymosoly inkább csak esztétikai problémát jelent, hiszen mosolygáskor nem csak a felső fogak, hanem az íny egy része is látható, méghozzá zavaró mértékben. Amennyiben a fogíny alapjában véve egészséges, akkor egyszerűen korrigálható ez ínyplasztika segítségével. Természetesen ehhez szükség van az egyéni konzultációra, állapotfelmérésre és egy panoráma röntgenre, mely megmutatja, hogy milyen mennyiségben lehet biztonságosan eltávolítani az ínyt a fogakról. A végeredmény mindenképpen egy gyönyörű, esztétikus mosoly lesz.


Az ínyplasztika menete

Az első lépése a beavatkozásnak minden esetben az érzéstelenítés. Ezt követően történik a lebenyképzés, mely különböző graftanyagok felhasználásával lehetséges. Egyrészt lehetőség van saját ínyszövet felhasználására, amennyiben a szájpadláson, esetleg a bölcsességfogak mögötti területről kinyerhető. Ebben az esetben a kiválasztott terület egy sebvédő pakolást kap az eljárás végén. Azonban, ha ez nem lehetséges, akkor állati eredetű kollagén mátrixok segítségével történik az ínyplasztika. A felhelyezés után aztán a lebeny finom varratokkal kerül rögzítésre.


Ínyplasztika után

Varratszedésig, ami általában 2 hetet jelent a plasztika után, szigorúan tilos a területet fogkefével tisztítani. Kerülnünk kell a fűszeres, csípős, kemény, illetve nagyon meleg ételek és italok fogyasztását. Érdemes minél többet pihenni, és a megerőltető tevékenységeket elhagyni erre az időre. Nagyon fontos, hogy a sikeres gyógyuláshoz elengedhetetlen a dohányzás mellőzése.

Amennyiben úgy érezzük, hogy szükséges, szedhetünk fájdalomcsillapítót, illetve jegelhetjük az érintett területet hűtőtasakkal. Az is előfordulhat, hogy kezelőorvosunk előír egy antibiotikum kúrát. Ilyenkor kulcsfontosságú, hogy tartsunk be minden előírást!

Az igazi végeredményt körülbelül 3-6 hónap múlva fogjuk majd látni a tükörben, ugyanis a szövetek éréséhez – egyéntől függően – ennyi idő szükséges.


Lépj kapcsolatba velünk!

Elérhetőségek


Budapest belvárosában a 7. kerületben található impozáns fogászati rendelésünkön vája Önt dr. Kachelmann Sára szájsebész szakorvos és csapata


IDŐPONTFOGLALÁS

Telefon:
06 30 556 6000FOGÁSZATI RENDELŐ

Budapest, 7. kerület
Rottenbiller u. 5/b.
Kövess minket!

Közösségi médiaCopyright by AmonDent 2022. All rights reserved.

Amondent-footer-logo